Čiperná důchodkyně

7. 8. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Zítra uplyne 35 let od smrti jedné z nejzajímavějších osobností německého protinacistického odboje, učitelky Elisabeth Abegg.

 


Elisabeth Abegg (1882-1974) pocházela ze Štrasburku, po dostudování působila jako učitelka na dívčích školách. Nástup nacismu ji zastihl na elitní berlínské Luisen Mädchenschule. Silně humanisticky orientovaná kvakerka, navíc příbuzná s významným sociálnědemokratickým politikem, pochopitelně nevyhovovala představám, které měl nový režim a jeho proponenti ve školství o ideálních vyučujících. Nejprve byla vyhozena a musela přejít na méně prestižní ústav, v roce 1940 pak byla jako nepolepšitelná přinucena odejít do důchodu.

Volného času využila k navštěvování příbuzných a přátel a hlídání dětí. V roce 1942 začala s pomocí svých přátel, příbuzných, souvěrců a bývalých žaček pomáhat Židům. Vytvořila ze svých nejbližších rozsáhlou podzemní síť pokrývající především Berlín a jeho okolí, Východní Prusko a Alsasko, která ukrývala Židy, poskytovala jim potravu a pomáhala jim v útěku za hranice. Tak jako v 18. a 19. století byli kvakeři v USA často poslední nadějí uprchlých otroků, ona byla často poslední nadějí zoufalých Židů.

Neváhala hodně riskovat: navštěvovala židovské rodiny, varovala je a nabízela jim pomoc, převážela židovské děti, spolu se svou invalidní sestrou je ukrývala ve vlastním bytě, který se nacházel v domě, ve kterém bydlelo několik aktivních nacistů. Pomáhala i úplným cizincům, na provoz své organizace a pomoc pronásledovaným neváhala obětovat celé své úspory i rodinné šperky.

Přes veliké riziko, které na sebe pravidelně brala, přestože byla gestapem vedena jako nespolehlivá a k nacismu nepřátelská osoba a několikrát byla vyslýchána, její osobní činnost i síť zůstala neodhalena až do konce války. V roce 1957 jí část jí zachráněných Židů věnovala sbírku memoárů nazvanou Když jedno světlo prorazilo tmou. V roce 1967 ji Jad Vašem uznal za spravedlivou mezi národy.

Pohled na osobnost, jakou je Elisabeth Abegg, je vždy velmi inspirativní. Jistě je vzorem odvahy a železné vůle, jakož i důkazem toho, že i člověk, od něhož by to nikdo neočekával, může dokázat opravdu velké věci. Druhá světová válka a nacistické běsnění dalo vyniknout stovkám takových lidí, ovšem čiperná důchodkyně pro mne zůstává poněkud výjimečnou i mezi nimi. Někteří říkají, že stáří a důchod, to je nejkrásnější část života, když si ho člověk umí užít. Každopádně Elisabeth Abegg je důkazem toho, že to tak může být. Své životní dílo dovršila v důchodu. :-)

Zobrazeno 2299×

Komentáře

Daniel Zouhar

Skvělé připomenutí významné osobnosti. Konečně znám někoho dalšího, kdo získal ocenění spravedlivý mezi národy. :-)

Cinik

@ Daniel: Malý dáreček pro tebe: přehled spravedlivých mezi národy, jejichž medailonky už vyšly v signálních Událostech:<br />
<br />
Sára Salkaházi (11. 5. 09)<br />
Giovanni Palatucci (30. 5. 09)<br />
Přemysl Pitter (20. 6. 09)<br />
Elisabeth Abegg (zde)<br />
<br />
V pondělí vyjde další.<br />
<br />
Mimo to:<br />
<br />
Nicholas Winton (19. 5. 09)<br />
Damaskinos Papandreou (20. 5. 09)

herby

Díky za přiblížení zajímavé osobnosti, o které bych jinak asi nevěděl...

dadinka

Díky za článek. Je fajn číst o takových obdivuhodných lidech. (Jakože opravdu hodných obdivu...)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka