Zavedení povinné školní docházky

11. 8. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

11. srpna 1805 byla zavedena povinná školní docházka pro děti od 6 do 12 let.


Tou, která za tento krok mohla, byla císařovna Marie Terezie. Jejím záměrem bylo zvýšit všeobecnou vzdělanost obyvatelstva.

"Všeobecný řád školní, oficiálně vydaný 6. prosince 1774, upravoval mimo jiné i síť škol. V obcích, kde byla fara, byly zřízeny farní čili triviální školy, v nichž hlavními předměty bylo čtení, psaní a počítání. V krajských městech to byly školy hlavní, kde byla výuka rozšířena i o předměty poskytujících praktické dovednosti pro povolání. V hlavních městech pak byly školy normální, které měly ještě širší učební osnovu a zabezpečovaly i prvotní přípravu učitelů.

K zavedení povinné školní docházky došlo u nás se značným časovým předstihem před většinou zemí." Dnes je povinných 9 ročníků základní školy, většina dětí nastupuje do 1. třídy v šesti letech.

Že děti školu nemají obecně příliš v lásce je známo. Krásně to dokresluje následující příhoda, kterou mi vyprávěl přímo jeden z jejích aktérů:

Holčička přišla ze školy celá naštvaná a že do ní už nepujde a ne a ne a ne! Dědeček se jí snaží vysvětlit, že ať chce nebo ne, do školy musí: "Víš, to kdysi zavedla císařovna Marie Terezie, tak tam musíš." Holčička mu odsekla: "Tak ať si tam baba jedna chodí sama!"

Prameny: http://www.japhila.cz/aktualne_274.htm

/Clara/

Zobrazeno 12206×

Komentáře

davidCh

Jezuity mám rád, ale povinnou školní docházku bych zrušil. Nebo aspoň omezil - tak do 6. třídy. Žáci si vzdělání stejně moc neváží, jsou to mnohdy zbytečně vyhozené peníze. Studovat by měli jen ti, co opravdu chtějí. A učit děti by měli sami rodiče doma a ne předávat zodpovědnost státu. <br />
<br />
Sice by možná klesla úroveň naší civilizace, ale o tu přece nakonec nejde. <br />
<br />
Jinak jsem učitel a blíží se konec prázdnin.

PavliSt

Všeobecný školní řád doporučoval vzdělávací povinnost, pro všechny děti v Čechách od 6 do 12 let, vyhlásila ji M. Terezie v roce 1774, platila pro děti, jejichž rodiče neměli peníze na domácího učitele (školy pro poddaný lid). Šlechta a bohatí měšťané si platili domácí učitele.
V roce 1805 školský zákon znovu vyhlásil povinnou školní docházku (od tereziánské doby podruhé) pro děti od 6 do 12 let. Ale ani tentokrát se nepovedlo tuto povinnost zavést plošně. Asi třetina dětí do školy nechodila, často kvůli práci na poli.
Od roku 1869 se školní docházka stala povinnou a prodloužila se na osm let, a to podle říšského školského zákona vypracovaného ministrem Hasnerem. Teprve v tomto roce bylo povinná školní docházka zavedena definitivně, a to včetně sankcí za neplnění, což dříve nebylo.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka