P. Franz Sitte

8. 2. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Včera jsme si připomenuli 114. výročí narození kněze, regionálního vlastivědce, antifašisty a oběti komunistického režimu, P. Franze Sitteho, faráře v Bořislavi u Teplic v Litoměřické diecézi.

 


 

Franz Sitte se narodil 7. února 1896 v Hrádku nad Nisou. Po vysvěcení na kněze nastoupil v roce 1922 do Bořislavi jako kaplan. Později se zde stal farářem a zůstal zde již po celý zbytek života. Za druhé světové války jej nutily nacistické úřady, aby odstranil z filiálního kostela ve Rtyni nad Bílinou oltář sv. Václava. P. Sitte toto odmítl. Ve své kněžské službě nedělal rozdíly mezi Čechy a Němci. Podporoval také sociálně slabé rodiny ze své farnosti.

Po druhé světové válce měl kvůli své národnosti problémy s bořislavskou samosprávou. Vyčítalo se mu například, že umí špatně česky. To byla pravda, a tak si P. Sitte opatřil z místních lidí překladatele, který při bohoslužbách překládal jeho kázání do češtiny.

Jeho velkým koníčkem byla regionální historie a vlastivěda. Publikoval v regionálním tisku a tiskem vyšly i jeho dvě samostatné práce: 
Geschichte der Pfarrgemeinde Boreslau (Dějiny farní obce Bořislav) - vydáno v roce 1936
An der Sonnenseite des Mileschauers (Na slunné straně Milešovky) - dokončeno v roce 1956.

V průběhu 50. let měl několikrát neshody s bořislavskou samosprávou. P. Sitte několikrát neúspěšně žádal o výjezdní doložku, aby mohl navštívit svou sestru, žijící v Německé spolkové republice. Začátkem roku 1960 požádal o doložku opět (bylo to krátce po jednom konfliktu stran půjčení hudebních nástrojů z kostela, které byli faráři vráceny poškozené) a podivně rychle ji dostal. V Chebu byl při hraniční kontrole ale zatčen a dopraven do vazební věznice v Litoměřicích. Byl obviněn z údajné špionáže. Podkladem pro toto obvinění byla jeho kniha An der Sonnenseite des Mileschauers obsahující údajně špionážní údaje. To byl pochopitelně nesmysl, neb se jednalo o čistě vlastivědnou práci.

Po několika dnech vazby byl na své cele nalezen mrtev s podřezanými žílami na rukou. Úřední zpráva jeho smrt označila jako sebevraždu a tělo bylo rychle zpopelněno. V 90. letech proběhlo přezkoumání tohoto případu. Lékaři tehdy, dle způsobu podřezání žil uvedeného ve zprávě o úmrtí, označili onen popsaný způsob za technicky neproveditelný.

Zobrazeno 2408×

Komentáře

dadinka

Teda...dost hrozné.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka