Karolina Kózka - mučednice panenské čistoty

2. 8. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Mnoha mladým lidem by dnes měl ležet na srdci příklad mladé polské dívky Karoliny, dívky, která byla na začátku první světové války brutálně zavražděná ruským vojákem za to, že odmítla svolit k tomu, aby ji tento voják mohl znásilnit. Zlý akt tohoto činu je dodnes pro mnoho polských mladých čistého srdce velkým příkladem víry a odevzdání se Bohu ve všem kromě hříchu.


Karolína se narodila v malé polské vísce Wał-Ruda v dnešním malopolském vojvodství, které leží na hranici s Podkarpatím a Slovenskem. Její rodiče žili autentickou vírou chudých venkovanů a svých jedenáct děti vychovávali v prostředí malého chatrného hospodářství, které mnozí pro víru, která z něj zářila mnozí nazývali "kościółkiem".

Samotná Karolína se snažila již od útlého věku o to, aby její duchovní život rostl. V rodině se často předčítalo z Písma svatého, rodiče odebíraly i některé náboženské časopisy, ale pro samotnou Karolínu nebylo ničeho důležitějšího než modlitba růžence, který dostala od své matky. Jelikož však hospodářství bralo mnoho času, nemodlila se jej ve dne, ale v noci, v době, kdy už mnozí uléhali ke spánku.

Po ukončení obecné školy se zapojila do množství farních a jiných aktivit, starala se o místní knihovnu, vstoupila do apoštolátu modlitby, bratrstva zdrženlivosti a živého růžence. Nesnažila se tolik o to, aby se starala o veškerá díla a měli hlavní podíl na apoštolátu (zjevně cítila, že by díky tomu stouplo zbytečně její sebevědomí a pýcha) i když působila pak i jako katechetka, ale snažila se milovat Boha co nejvíc a také následovala druhého největší příkázání a milovala Krista i ve svých bližních, které navštěvoval často i v hodinách jejich umírání a byla všem neustále na blízku kdykoliv, aby umenšila lidskou bolest. Proto se snažila růst v osobní modlitbě a ostatním duchovním životě pomáhat, kdykoliv bylo zapotřebí.

V ten osudný den 18.listopadu 1914 ji zatáhnul carský žoldnéř  do lesa, kde ji chtěl znásilnit. Mladá dívka se mu však odmítala podvolit a celý konflikt nakonec vyvrcholil její sadistickou vraždou. Zmasakrované tělo nalezli místní až 4. prosince poblíž vesnice. Tragédie neměla žádných svědků, a proto se žoldnéře nikdy nepodařilo vypátrat a dohnat před spravedlnost. Zpráva o události a životě Karolíny Kózka se velmi rychle rozšířila po celém kraji a na její pohřeb přišlo podle tehdejším pamětníků až tři tisíce lidí. Mnozí ji brzy začali ctít jako mučednici.

Z podnětu biskupů Stepy a Ablewicze došlo v r. 1965 k zahájení jejího procesu beatifikace, který vyvrcholil 10. června 1987, kdy ji papež Jan Pavel II. blahořečil. Církev si její památku připomíná v den její smrti 18. listopadu. Mnoho mladých polských katolíků si ji v dnešní době zvolili v rámci Hnutí čistých srdcí za patronku panenské cudnosti a nosí tzv. prsten blahoslavené Karoliny, který je obdobou našeho prstenu čistoty. Karolína je také patronkou diecéze Rzeszów, Katolického sdružení mladých.

Daniel Antonín Zouhar

člen Bratrstva Panny Marie Bolestné s černým škapulířem

řadový člen Federatio internacionalis Juventutem CZ-SK

 

Zdroje:

cs.wikipedia.org - otevřená encyklopedie

http://www.brewiarz.katolik.pl/czytelnia/swieci/11-18a.php3

Zobrazeno 5092×

Komentáře

WojtS

Nevím jestli název "Podkarpátskaté"(?) vojvodství je správný,mýslím že spiše se jedna o "Podkarpátské" vojvodství. :-)

WojtS

Tento článek mě opravdu moc potěšil.Táto naše blahoslavená je to pro nás vzor panenské čistoty.Díky moc.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka