James Chadwick

20. 10. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

James Chadwick - britský fyzik, nositel Nobelovy ceny za fyziku za objev neutronu, student univezity v Manchestru, narozen 20. října 1891 ...


Po první světové válce pracoval James Chadwick na výzkumu vyzařování gama záření z radioaktivních materiálů. Studoval též  podstatu jader atomů a transmutaci prvků při ostřelování alfa částicemi. V roce 1932 při výzkumu objevil elektricky neutrální částici v jádře, jejíž hmotnost byla blízká hmotnosti protonu. Tato částice je známá jako neutron. Právě za tento objev získal Nobelovu cenu za fyziku.

Později vyšlo najevo, že ve stejnou dobu jako Chadwick objevili neutron i němci. Objevitel Hans Falkenhagen nechtěl však ze strachu tento objev zveřejnit. Chadwick později Falkenhagenovi nabídl, že se s ním o Nobelovu cenu podělí, ten však skromně odmítl.

Objev neutronu se stal základem pro další práce v oblasti fyziky a přivedl k objevu jaderného štěpení, který spustil vývoj atomové bomby. Sám Chadwick byl v letech 1943 - 1945 vedoucím skupiny anglických fyziků, kteří pracovali na projektu první atomové bomby.

James Chadwick zemřel 24. 7. 1974.

Více: http://www.quido.cz/osobnosti/chadwick.htm ; http://cs.wikipedia.org/wiki/James_Chadwick

/majkiii/

Zobrazeno 2938×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka