Jan Rokycana

21. 10. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Jan Rokycana, někdy jmenován jako Jan z Rokycana či Jan z Rokycan, byl husitský teolog. Pocházel z předměstí Rokycan, narodil se pravděpodobně v roce 1396, ve studiu dosáhl titulu bakaláře. ...


Jelikož nepocházel z majetných vrstev, živil se při studiu žebráním. Díky tomu se seznámil i s učením a osobou mistra Jana Husa. Později vystupoval převážně proti Janu Želivskému, po jeho smrti pak musel z Prahy uprchnout.

Od roku 1427 působil jako Týnský farář. Postupně se stává vedoucí osobou nejednotného a roztříštěného husitského hnutí. Roku 1430 se stal mistrem svobodných umění, od roku 1435 pak působí na univerzitě jako rektor. 21. 10. 1430 byl Jan Rokycana českým sněmem zvolen za společného pražského arcibiskupa katolíků i kališníků. Tato volba však nikdy nedosáhla kanonické platnosti - nebyl v hodnosti potvrzen papežem. Před králem Zikmundem pak odchází do Hradce Králové. Rokycanova situace se vylepšila s nástupem Jiřího z Poděbrad, jehož zvolení Jan Rokycana podporoval. Jiří z Poděbrad respektoval Jana Rokycanu jako hlavu církve podobojí.

Jan Rokycana zemřel v roce 1466 na mozkovou mrtvici.

Více: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Rokycana ; http://www.husitstvi.cz/ro32.php

/majkiii/

Zobrazeno 2228×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka