Sadako Sasaki

25. 10. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Sadako Sasaki, japonská dívenka, která zemřela v pouhých dvanácti letech. Sadako se narodila v roce 1943 v japonském městě Hirošima. Byla úplně normální dítě, zdravá holčička. Šestý srpen roku 1945 ji však navždy změnil život.


Byly jí pouhé dva roky, když došlo ke svržení atomové bomby na Hirošimu.

Sadako tuto katastrofu přežila. Na první pohled nejevila žádné známky nemoci. Vypadala zdravě a vesele, jako každé jiné normální dítě. Až deset let poté musela být náhle hospitalizována. Sadako totiž dostala z ničehonic závratě. Diagnóza byla neuprósná - leukémie, jejíž příčina tkvěla v ozáření z výbuchu atomové bomby.

Sadoko chtěla žít. Od své kamarádky se dozvěděla, že podle staré japonské legendy se splní každému, kdo složí tisíc papírových jeřábu, jedno jeho přání. Přání japonské dívenky bylo jasné...

Existuje více verzí jejího příběhu, podle jedné naskládala za svého pobytu v nemocnici přes 1 000 papírových jeřábů, podle jiné jich složila několik stovek a další stovky jí byli poslány lidmi z celého Japonska. Sadako však přesto,

25. 10. 1955 ve věku dvanácti let zemřela. Její příběh odstartoval hnutí, které požadovalo, aby jí i dalším dětským obětem atomové bomby, byl postaven pomník. Roku 1958 byla v Parku Míru odha lena socha, která znázorňuje Sadoko, která v rukou drží zlatého Jestřába. Sadoko, díky jejímu odhodlání, se stala malou hrdinkou svého národa.

Zobrazeno 2676×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka