Vznik Československého státu

28. 10. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Přesně před devadesáti lety vznikla Československá republika. Československý stát rozhodně nevznikl jako mávnutím kouzelného proutku - ba právě naopak - proces jeho vzniku byl složitý a značně komplikovaný.


Už na počátku první světové války toužil český i slovenský národ po samostatnosti a odpoutání se od tehdejšího Rakouska-Uherska. Čeští politici doma však zůstávali vcelku pasivní. Oproti tomu český exil, v jehož vedení byl Tomáš Garigue Masaryk, usiloval po celou dobu války o vytvoření samostatného Ćeskoslovenska. K tomu, že nakonec k vytvoření nového státu skutečně došlo, dopomohly i československé legie, které během války utvářely dobrý obraz budoucího státu.

V polovině roku 1918 dosáhl Masaryk příslibů uznání nezávislosti od mocností Dohody (Francie, Rusko, Velká Británie), v Paříži pak ustanovil prozatymní československou vládu. Doma se mezitím politické strany dohodly na vytvoření Národního výboru, který se měl připravovat na převzetí moci. Na konci října roku 1918 vypukly mohutné demonstrace a téhož dne v podvečer, jak známo z učebnic dějepisu, vydal Národní výbor první zákon o zřízení samostatného státu.

/majkiii/

Zobrazeno 2159×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka