A. Celsius, švédský vynálezce a astronom

27. 11. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

27. 11. 1701 se narodil švédský astronom a fyzik, autor Celsiovy stupnice – Anders Celsius.


Roku 1736 – 1737 se pod vedením francouzského astronoma Maupertuise zúčastnil Laponské expedice do Tornia. Celsius sám tuto expedici navrhl jako paralelní k expedici do Peru, tehdy ještě jako student na Akademii věd v Paříži. Tato expedice postupnými měřeními délky jednoho stupně zeměpisné šířky dokázala Newtonovu hypotézu o tom, že je Země na pólech zploštělá.

Účastí na této expedici se stal známým. Proto mu švédské úřady poskytly finance na otevření Celsiovy observatoře (1741). Celsius na svých cestách po cizích zemích získal mnoho nejmodernějších přístrojů, ty pak použil k vybavení této observatoře.

Jako první si všiml souvislosti mezi polárními zářemi a poruchami magnetického pole Země. Jako první také změřil jasnost více než 300 hvězd s průměrnou chybou 0, 4 mag.

Většina z nás jej zná především díky roku 1742, kdy navrhl Celsiovu stodílkovou teplotní stupnici. Zajímavostí je, že tato stupnice byla původně obrácená, bod varu vody měl 0 a bod mrazu 100 stupňů. O přeměnu do nám známého tvaru se zasloužil Carl von Linné.

Anders Celsius zemřel 25. 4. 1744.

/Katulda/

Zobrazeno 2761×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka