Den solidarity s Palestinci

29. 11. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

29. 11. si připomínáme mezinárodní den solidarity s Palestinci.


Palestinci… jedná se o relativně nový pojem, který se začal více používat asi v 60. letech 20. století. Palestinci nebo také Palestinští Arabové, takto označujeme skupinu arabsky mluvících obyvatel Blízkého východu, jejichž rodiny jsou původem z oblasti Palestiny (jihozápadní části biblického Kenaánu).

V celém světě můžeme potkat asi 11 milionů Palestinců, z toho 4 miliony žijí na územích Palestiny, necelé 3 miliony v Jordánsku a přes milion v Izraeli.

Většina Palestinců vyznává sunnitský islám, menší část pak křesťanství.

Oficiálně se latinský termín Palaestina začal používat po potlačení druhého židovského protiřímského povstání roku 135. Nahradil tak dřívější název Judaea, aby se vytlačila jakákoliv vzpomínka na židovský národ. Vžitým synonymem pro Palestinu je Svatá země.

Hlavním městem Palestinské autonomie je Jeruzalém, úředním jazykem je arabština. Palestinská autonomie je částečně samostatný státní útvar, 15. 11. 1988 zde Jásir Arafat prohlásil nezávislost, ale samotný Izrael to nikdy neuznal. Historicky pojem Palestina označoval celé území mezi řekou Jordán a Středozemním mořem, dnes na většině tohoto území leží stát Izrael.

Nezávislá Palestina je formálně od roku 1989. Na začátku 90. let zde probíhal mírový proces, kdy byla vytvářena palestinská státní správa, ale včas nevznikla policie, a tak nikdo nezabránil roku 1999 obsazení významných měst izraelskou armádou.

Po smrti Jásira Arafata (2004) byl zvolen prezidentem Mahmúd Abbás. Usiluje o obnovu mírového procesu. Velkým problémem je ale např. činnost teroristických organizací, např. Hamas nebo Fatah.

Kromě teroristů je zde velkým problémem také extrémní chudoba obyvatelstva.

Česká republika uznala vyhlášení Státu Palestina roku 1988. Do té doby existovalo v ČSSR od roku 1976 zastoupení Organizace pro osvobození Palestiny, od roku 1983 s diplomatickým statutem.

/Katulda/

Zobrazeno 1762×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka