Jan Amos Komenský

15. 11. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Jan Amos Komenský (28. 3. 1592 – 15. 11. 1670) - společně s dalšími (Lukáš Pražský, Jan Augusta, Jan Blahoslav) patřil mezi nejvýznamnější představitele Jednoty bratrské.


Jednota bratrská byla ovlivněna učením Petra Chelčického, založil ji Řehoř z Kunvaldu roku 1457. Zdůrazňovala trojí ideál víry, lásky a naděje, více než na učení nebo tradici kladla důraz na praktický život.
Po vysvěcení na kněze (1618) byl Komenský poslán biskupem Jednoty do Fulneku.
Stejně jako ostatní protestantské církve i tato byla pronásledována. Mnoho jejích členů opustili vlast jako exulanti, někteří zůstali doma a v tajnosti svoji víru uchovávali.
Také Komenský opakovaně utíká z vlasti. Při požáru Lešna (1656), kde se ukrývá, přichází o všechen majetek i cenné rukopisy. Tuto ztrátu nese velmi těžce a na pozvání svého přítele odjíždí do Amsterdamu. V Holandsku pak strávil konec svého života. Zemřel 15. 11. 1670 a byl pohřben v Naardenu.
K odkazu původní Jednoty bratrské se kromě církve shodného názvu hlásí i jiné protestantské církve, např. českobratrská církev evangelická, Církev bratrská nebo Bratrská jednota baptistů.

 

/katulda/

Zobrazeno 1827×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka