Marie Curie - Sklodowska

7. 11. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Marie Skłodowska-Curie (7.11.1867; Warszawa, Polsko – 4.7.1934; Sancellemoz, Francie) - francouzská vědkyně polského původu, zabývala se výzkumem radioaktivity a radioaktivních prvků. Držitelka dvou Nobelových cen.


 Marie se narodila jako páté dítě do známé učitelské rodiny. Poté co opustila rodné Polsko, stala se v roce 1891 první ženou studující fyziku a chemii na pařížské Sorbonně. Zde při spolupráci s Henri Becquerelem poznala svého budoucího manžela Pierra. Toho si také o 4roky později vzala za manžela a měla s ním dvě dcery Iréne a Evu. Iréne spolu se svým manželem Frédérikem Joliotem pokračovali v práci rodičů Curieových a oba taktéž získali v roce 1935 Nobelovu cenu za chemii.
Marie zprvu pracovala jako pomocná vědecká síla a až později jí byl svěřen samostatný úkol - výzkum nestejné úrovně radiace v jednotlivých vzorcích uranové rudy. Při pokusech především na jáchymovském smolinci zjistila přítomnost dalších RA prvků v rudě – polonia a později radia. Tyto a mnohé jiné úspěchy vedly v roce 1903 k jejímu jmenování doktorem fyziky (opět první žena) a ve stejném roce i k první Nobelově ceně. Nedlouho po tragické smrti jejího manžela a spolupracovníka jí bylo svěřeno vedení Pierrovy laboratoře a přiznán titul profesora. ( Že by znova jako první žena? Ano, je správně)
Tyto úspěchy přesvědčily francouzskou vládu, aby jí v roce 1914 pomohla otevřít Ústav pro radium (Institut du radium) kde s ní později pracovala i její dcera Iréne a její manžel Frédérik Joliot. Nepřesvědčila jenom francouzskou vládu, ale i Nobelovu nadaci. Ta jí v tomto roce udělila druhou Nobelovu cenu, tentokrát za chemii.
Během 1.sv.války vytvořila síť RTG stanic pro zraněné vojáky. Po válce otevřela několik dalších radiologických ústavů především ve Francii a v rodném Polsku.
Marie Skłodowska-Curie zemřela 4.července 1934, ve věku nedožitých 67 let. Zemřela na leukémii způsobenou pravděpodobně dlouhodobým pobytem v RA prostředí. V roce 1995 byla znovupochována v pařížském Panteonu. A jak je u ní zvykem, jako první žena zde.

zdroje:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Skłodowska-Curie
http://cs.wikipedia.org/wiki/Maria_Curie-Skłodowska
http://www.aip.org/history/curie/brief/03_radium/radium_1.html

Zobrazeno 2111×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka