Martin de Porres

3. 11. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené
Katolická církev dnes slaví svátek sv. Martina de Porres. Martin de Porres žil v 16. století a bývá uctíván hlavně jako patron rasové snášenlivosti.

 

Martin byl mulat, zažil mnoho opovržení a ustrkování v mládí, ale přesto umíral velmi milovaný. Ve svých 15 letech vstoupil do dominikánského kláštera v Limě, a to jako laický bratr - od počátku totiž věděl, že mu kvůli jeho barvě pleti bude odepřeno kněžské svěcení. Nejdříve pracoval jako holič a almužník, později se všek rozhodl plně oddat práci ošetřovatele. Staral se převážně o lidi, kteří se nakazili morem, a to bez ohledu na jejich barvu pleti či rasu. Nakonec umírá na tyfus.

Martin de Porres je patronem školství, televize, míšenců a sociální spravedlnosti. V USA je pak uctíván jako patron rasové snášenlivosti a tolerance.  Jeho život je zcela jednoznačně příkladem pro živou lásku k bližnímu!

/majkiii/

Zobrazeno 2001×

Komentáře

luckaK

tak si myslím, že je dnes potřeba prosit sv. Martina de Porres o přímluvu, abychom dokázali milovat svého bližního bez ohledu na jeho barvu pleti nebo rasu

MarunKa1

Často ti nejopovrhovanější jsou těmi, kteří mají nejvíc světla ,lásky a rozumu.To co mi těžko nabýváme,to oni nalezly, když milovaly Boha až na kříž..

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka