Narozen Václav Renč

28. 11. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

28. 11. Narozen Václav Renč, básník, dramatik, překladatel


28. listopadu 1911 se narodil Václav Renč, český básník, dramatik a překladatel, představitel katolického ruralismu (směr zahrnující v sobě témata venkova, přírody, vztah lidí k půdě…). Vystudoval Filozofickou fakultu UK v Praze, spolu s Františkem Halasem redigoval časopis Rozhledy po literatuře, po absolvování pracoval jako redaktor či dramaturg na několik místech. Působil také jako překladatel z angličtiny, němčiny, francouzštiny, italštiny a polštiny.

Kvůli své katolické víře se v roce 1948 (stejně jako jiní katoličtí básníci a spisovatelé) ocitl v nemilosti, bylo mu zakázáno publikovat a v roce 1952 byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen na 25 let vězení. V roce 1962 byl z vězení propuštěn, plně rehabilitován byl až posmrtně. Následně působil jako dramaturg. Zemřel v Brně 30. dubna 1973. V roce 1998 mu byl in memoriam propůjčen Řád T. G. Masaryka II.třídy.
Václav Renč je autorem lyrickým, v jeho díle se střetává metafyzično s duchovnem. Také je autorem dětských loutkových her, divadelních i rozhlasových dramatizací a pohádkových příběhů. Jeho nejznámějším dílem je Popelka Nazaretská. Toto krásné básnické dílo je o životě svaté rodiny v Nazaretě, díkem Panně Marii, Královně, ale také všem ženám a matkám. Vznikalo v době básníkova pobytu ve vězení, uchováváno bylo pouze v paměti, vězni ji znali nazpaměť. Ven se báseň dostávala tajným pašováním miniaturním písmem na miniaturních papírcích. Po návratu z vězení ji básník nijak neupravoval.

V současné době je nejcennější interpretace Popelky Nazaretské profesorem Radovanem Lukavským.

 /Relia/

Zobrazeno 1958×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka