Založeno Občanské fórum

19. 11. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Občanské fórum vzniklo bezprostředně v reakci na události ze 17. 11. 1989 a od samého začátku fungovalo jako hlavní politická síla procesu přechodu komunistického režimu do demokratických poměrů.


Zprvu tato funkce nebyla jasně definovatelná. Občanské fórum se od počátku konstituovalo jakožto " spotánně vzniklé hnutí občanů" a zcela programově, z příčin politických i ideových, se snažilo odlišit od standardních politických stran.
K založení Občanského fóra došlo 19. listopadu 1989 ve 20:00 hodin na ustavujícím setkání v Činoherním klubu. Na tomto setkání se OF definovalo jako otevřené hnutí, na jehož práci se podílejí všichni demokraticky smýšlející občané, představitelé nezávislých iniciativ studentů, uměleckých svazů, politických stran Národní fronty ( ĆSS, ČSL i KSČ). církví atd.
Politické okolnosti vtiskly OF charakter výboru na Obranu revoluce. Večernímu setkání předcházela porada představitelů několika nezávislých iniciativ v bytě Václava Havla. Václav Havel vtiskl OF charakter širokého protitotalitního hnutí a v listopadu a v prosinci 1989 byl jeho nejsilnější osobností.Tento ustanovený výbor se stal prvním koordinačním centrem OF. Od samého začátku se kolem Václava Havla formovalo seskupení - krizový štáb, který se stal ohniskem politického rozhodování. V počátcích revoluce aktuálně reagovalo na kroky podniknuté státní mocí a a podporu svých čtyř požadavků oranizovalo masová hnutí na Václavském náměstí a Letenské pláni.
V počátcích svého působení usilovalo OF se svým podílem na výkonu státní moci. Usilovalo o vytvoření celospolečenského tlaku, který přinutil provést politické změny směřující k demokratickému systému. V rámci OF mělo dojít k aktivizaci občanů. V prvním revolučním týdnu se OF a Verejnosti proti nasiliu podařil ovládnout spontánní demonstace a postavit se do jejich čela. Mohutný společenský tlak zaznamenal první výrazný politický úspěch.
24. listopadu odstoupilo předsednictvo ÚV KSČ v čele s M. Jakešem. OF se po několika dnech republikového napěté rozhodlo vyzvat prezidenta republiky G. Husáka, aby do 10.12 1989 odstoupil a doporučilo všem občanům pokračovat v klidné práci při zachování stavu trvalé stávkové pohotovosti. Prvním programem OF byl dokumet s názvem Co chceme a s podtitulem Programové zásady OF. Později se z OF fóra stala politická strana, a to v lednu roku 1991. Také započal jeho postupný rozpad a štěpení na jiné politické odnože. Postupem času stále více docházel k vnitřním neshodám, které, možno říci, zapříčinily jeho rozpad.
Ještě malá zmínka o tom, jak došlo ke vzniku OF. Předpoklad založení OF položila Charta 77, která určovala jeho ráz, kdy v SSSR a v daších zemích docházelo k liberalizaci systému. Poté vzniklo několik desítek nezávislých iniciativ, jež se staly hrozbou státní moc. Jednou z nich bylo i OF.
Zobrazeno 4117×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka