1437 zemřel Zikmund Lucemburský

9. 12. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dne 9.12.1437 zemřel český a uherský král a římský císař Zikmund Lucemburský, syn Karla IV., zvaný „liška ryšavá“ podle svých rusých vlasů, poslední Lucemburk na českém trůnu.


Zikmund byl vynikající politik, diplomat, vzdělaný člověk, milovník kultury, který hovořil sedmi jazyky.

Horlivě se snažil o odstranění církevního schismatu (trojpapežství). Podařilo se mu přimět jednoho z papežů, Jana XXIII., ke slibu, že svolá koncil, který se sešel o Vánocích 1414 v Kostnici. Ke konečnému rozřešení sporu byl před koncil předvolán také Jan Hus, který zde měl obhájit své učení, byl však prohlášen za kacíře a upálen. Po koncilu měli křesťané opět jediného papeže.

Zikmund chtěl skoncovat s husity, chtěl vymýtit kacířství v Čechách. V březnu 1420 byla ve Vratislavi za jeho přítomnosti vyhlášena křížová výprava proti kacířským Čechám. Koncem května oblehl Zikmund s křižáckým vojskem Prahu. Byl poražen na Vítkově (14. 7.) a pod Vyšehradem (2. 11.), nechal se ale korunovat českým králem, neboť držel ve své moci Pražský hrad (28. 7.). Na jaře 1421 se v Čáslavi sešel sněm, který ho jako krále odmítl; na Moravě, ve Slezsku a Lužici ho šlechta uznala.

Po prohrané bitvě u Německého Brodu 8. 1. 1422 ze země odtáhl, snažil se ji příští léta získat kombinací diplomatického a vojenského nátlaku. Teprve v r. 1429 navázali husité kontakty se Zikmundem, jehož hodlali přijmout za krále, pokud by uznal jejich program. To ovšem byla pro světskou hlavu křesťanstva nepřijatelná podmínka.

6. 8. 1436 na sněmu v Jihlavě byla vyhlášena kompaktáta (kompromis mezi stanovisky církve a husitů) a císař Zikmund byl přijat za českého krále, smířil se s českou šlechtou, městy a kališnickou církví a potvrdil je.

Zikmund Lucemburský umírá rok po svém uznání českým králem, 9. prosince roku 1437 ve Znojmě.
 
Zobrazeno 7062×

Komentáře

Katka Doleželová (Katulda)

Díky za reakce, je skvělé vědět, že to tu skutečně někdo čte :-D

Macin

jj lišky jsou jak infekce, ja mam jednu na pokoji a uz mi rezati vous:)
Frankie: Ja bohužel komunistické učebnice už neměl:(
Ale musel to být strašný a nedobrý panovník, zcela určitě také vatikánský vykořisťovatel hrdého českého rolnictva, které se však nenechalo a hrdě vyzvalo celou Evropu:(((

Frankie30

Tak tak.. Zikmud byl veliký státník... když si vzpomenu jaký hnůj jsme se o něm učili v komunistických učebnicích... měl to nesmírně těžké ten kluk... a podařilo se mu situaci ukočírovat a zpacifikovat husity, kteří plundrovali české království...

Fox: mrtvá liška - o jeden rezavý kožich v hájovně víc :)

FoX

Škoda každé mrtvé lišky;)

Macin

poslední velký český král:(

Frankie30

dobrá rubrika:) pravidelně to čtu... dík

Cinik

Co ještě se dnes stalo? :-)
Malé křesťanské kalendárium, zcela jistě nekompletní, ale snad zajímavé ;-) :
http://cinik.signaly.cz/0812/9-prosinec

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka