Československým prezidentem zvolen Václav Havel (1989)

29. 12. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

 Dnes si připomínáme událost, kdy byl československým prezidentem zvolen Václav Havel.


 Za dramatických okolností po 17. listopadu, kdy lidová milice napadla demonstrační průvod českých studentů, přecházel náš vládnoucí režim vedený komunistickou stranu Československa (KSČ) a české strany socialistické z krize do krize. Poté, co se vzdala nová vláda (vzniklá 3. listopadu s předsedou Adamcem), KSČ přišlo o své mocenské právo být jedinou vládnoucí stranou v ČSSR (28. listopadu).

 Občanské fórum (OF), které vzniklo bezprostředně po událostech 17. listopadu a předznamenalo generální stávku o deset dní později (27. listopad), 8. prosince schválilo kandidaturu její vedoucí hlavy dramatika a disidenta Václava Havla na post prezidenta republiky. Den předtím padla federativní vláda Ladislava Adamce a vybudováním nové vlády byl pověřen Marián Čalfa (KSČ), který ihned otevřel jednání s občanským fórem, které do vlády vstoupilo po prosincových volbách s podmínkou, že podpoří kandidaturu jejich prezidentského kandidáta.  10. prosince proto vzniká po dlouhých čtyřiceti letech první svobodná vláda, přezdívaná vládou národního porozumění. Stejného dne odstoupil Gustav Husák z funkce prezidenta republiky.

 28. prosince byl předsedou federativního shromáždění zvolen známý reformní komunista a nyní člen OF Alexandr Dubček, který druhého dne zahájil volbu prezidenta. Samotná volba byla ve spřízněném duchu, proti Havlovi komunisté nepostavili žádného kandidáta. Šlo tedy pouze o jeho potvrzení do funkce hlavy státu ze strany federálního shromáždění, které jej 29. prosince zvolilo za řádného prezidenta republiky.

 

V Československu zavládla po téměř půlstoletí opět svoboda......

 

/daniel/

Zobrazeno 3233×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka