Sv. Ignác z Loyoly

24. 12. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnešního dne roku 1491 se narodil na hradě Loyola, blízko španělského města San Sebastian, svatý Ignác z Loyoly.


  Byl nejmladší z třinácti dětí. Narodil se v době převratných změn. Když měl jeden rok, Kolumbus objevil Ameriku, Mikuláš Koperník přišel s tvrzením, že Země se točí kolem Slunce...

 Jako třináctiletého jej rodina poslala ke královskému dvoru. Splnil se mu tak klukovský sen o dobrodružství a rytířskému životu. Rád si zahrával s kordem, provokoval šarvátky, dostával se do problémů, nevyhýbal se ani hrám a ženám.

 Ve třiceti letech se mu však život změnil. Jako rytíř bránil v roce 1521 španělskou pevnost v Pampelonu proti velké převaze a on přesvědčil kapitána, aby se nevzdávali. Nešťastně jej však zasáhla dělová koule a upadl do zajetí. Francouzští protivníci však ocenili jeho odvahu a propustili jej do léčení domů. Během dlouhých týdnů léčení si krátil znuděný šlechtic čas čtením knih. Namísto romantických románů měl k dispozici jen dvě knihy: Ježíšův životopis a Legenda Aurea – životopisy svatých. Čím víc četl, tím větší uvolnění pociťoval.

 Rozhodl se, že svůj život změní, šlechtický oděv vyměnil za prostý plášť a vydal se na pouť do Jeruzaléma. Během této cesty prochází intenzivními duchovními zážitky. Promýšlí duchovní cvičení, meditace, jejichž smyslem je očista myšlenek i duše. Tím položil základ  Ignaciánských duchovních cvičení neboli exercicií, které jsou důležitým pokladem, ze kterého čerpá katolická církev dodnes.

 Po svém návratu ze Svaté země odchází z inkvizičního Španělska do svobodnější Francie. Na pařížské univerzitě získává titul magistra a už jej obklopuje skupina následovníků. Ti se stali roku 1534 zakládajícími členy Tovaryšstva Ježíšova - jezuitů .  

 Nový řád spojil mystiku s vojenskou disciplínou. Poslušnost je v něm jednou z největších ctností. Papež Pavel III. jej o tři roky později schválil. Ignác stává jeho prvním generálním představeným. Když 31. července  1556 Ignác z Loyoly umírá, Společnost Ježíšova má už tisíc členů po celém světě.

 Roku 1609 byl prohlášen za svatého.

 

Více např. na http://www.encyk.sme.sk/clanok.asp?cl=3063919

 nebo na oficiálních stránkách České provincie Tovaryšstva Ježíšova

 

/růžetrnitá/

Zobrazeno 2614×

Komentáře

Frankie30

dík za medailonek o Ignácovi..<br />
byl to velký člověk... Jezuité dostali v minulosti hodně zlých a ošklivých nálepek.. ať už to byli komunisté, nebo předtím Jirásek, Havlíček, či prvorepublikoví protikatoličtí štváči... nic z toho neumenšuje význam tohoto vzácného řádu, který v sobě nese křesťanské ideály spojené s láskou ke vzdělání a vědě.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka