Sv. Jan od Kříže

15. 12. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Karmelitánský řád, Španělsko, učitel církve, ale také třeba dílo Výstup na horu Karmel a Temná noc. To vše označuje světce, kterého jsme si připomínali už včera – sv. Jana od Kříže.


Sv. Jan od Kříže – španělsky Juan de la Cruz - se narodil 24. června 1542. Ve 21 letech vstoupil do karmelitánského řádu, později se připojil k jeho reformě, kterou v ženské větvi začala sv. Terezie od Kříže. Setkává se s ní jako mladičký, zatímco Terezii bylo 52 let, jemu teprve 25. Byl tak vůbec prvním, kdo oblékl hábit reformovaného řádu bosých karmelitánů a začal žít podle původní karmelitánské řehole. Roku 1567 byl vysvěcen na kněze.

Zakládal reformované konventy a formoval mnichy a novice, kteří zde žili. Na žádost Terezie z Avily působil jako zpovědník karmelitánských mnišek a postupně jako převor několika domů, později jako představený reformovaných konventů v Andalusii.

Byl zavřen do vězení, a právě zde vzniká jeho dílo. Představuje vrchol španělské křesťanské mystiky - Výstup na horu Karmel, Temná noc, Duchovní píseň nebo Živý plamen lásky. Ve verších se neustále vrací motiv "noci", která je už ale jakoby prosycená Světlem.

Jeho učení o ničem - to je nezaměnitelný hlas Jana od Kříže:

Má - li se ti všechno zalíbit,

snaž se, aby sis nic neoblíbil.

Aby ses stal vlastníkem všeho,

usiluj, abys vůbec nic nevlastnil.

Aby ses stal vším,

přej si, abys nebyl ničím.

 

Bývá znázorňován v karmelitánském oděvu s křížem. Je patronem španělských básníků a lidí žijících kontemplativním životem.

Sv. Jan od Kříže zemřel 14. prosince 1591, je pohřben v Segovii. Byl blahořečen 25. ledna 1675 papežem Benediktem XIII., svatořečen 27. prosince 1726 papežem Klimentem X. Učitelem církve byl prohlášen roku 1926.

 

Použitá literatura:

sv. Jan od Kříže, Výstup na horu Karmel, Krystal 1940

sv. Jan od Kříže, Temná noc, Karm.nakl. 1995

V jednom společenství, Křesť.akademie 1980

/Katulda/

Zobrazeno 3235×

Komentáře

Neuš

Díky za článek.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka