Terezín: dopraven první transport Židů

4. 12. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme událost, kdy byli první Židé roku 1941 transportováni do Terezína.


Terezín měl sehrát roli sběrného tábora a přestupní stanice před dalším přesunem Židů do vyhlazovacích táborů především v Polsku. Židé byli „označkováni“ Davidovou hvězdou a stali se terčem pronásledování, ponižování, utlačování a zabavování majetku. Jejich cesta měla vést až k úplnému zničení (proto je nacisté nazvali Endlösung-konečné řešení). V říjnu 1941 odjel z Prahy první transport Židů do Terezína. Postupně tak bylo deportováno na 74 000 Židů. Vězni byli „ubytováni“ v kasárnách (muži a ženy zvlášť), spali buď na podlaze nebo tvrdé palandě a říkali jim jedině čísly. Pracovní povinnost byla od 16 do 65 let, ale bylo běžné, že pracovaly i dvanáctileté děti.
A fakta?
• Nacisté za války zavraždili na 77 000 Čechů židovského původu…
• V létě 1942 umíralo kolem sta vězňů denně…
• V počátcích bylo v Terezíně popraveno 16 vězňů…
• Mezi vězni bylo 12 000 dětí…
• Terezínským ghettem prošlo na 140 000 vězňů…
• Vězni nevěděli nic o cílech transportů ani o své budoucnosti…
• 26.10.1942 odjel první transport do Osvětimi, kde byli vězni povražděni v plynových komorách včetně všech matek s dětmi…
• Terezín byl osvobozen 8.5.1945

Určitě vám není příjemně, když si pročítáte tyto řádky. Věřte, že mně taky ještě dnes běhá mráz po zádech. A říkám si, kde se ta nenávist a zloba v člověku vlastně bere... Doufejme, že nás nic takového nepotká a buďme vděční za každé ráno, kdy otevřeme oči…

/kristinad/

Zobrazeno 5913×

Komentáře

Dom

"Lidé v Terezíně nevěděli o své plánované budoucnosti nic a přitom stačilo, že by svůj osud znala malá skupinka, hned by se to rozšířilo."
Oni totiž věřili tomu, že začnou nový život, a to se jim předkládalo až do úplného konce... Od nástupu do vlaku až po příjezd... "Označte si kufry, abyste si je pak zase našli..." Některým bylo řečeno co se děje, ale nevěřili tomu! Souhlasím, že dnes by toto nešlo.
Jinak napadlo mě doporučit zajet na Kehlstein. Je tam nádherně, ale když si člověk uvědomí, kdo tam pobýval, tak jde taky mráz po zádech.

Pitka

hm 4.12 je den nejhoršího zločinu v "dějinách", hrůza...do Osvětimi se taky chystám, takže taky na mne nezapomeňte;-)

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka