V USA zrušeno otroctví

18. 12. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dne 18. 12. 1865 se stal součástí Ústavy Spojených států třináctý dodatek, jímž bylo na území USA definitivně zrušeno otroctví.


Je však důležité si připomenout, že prezident Abraham Lincoln se zasloužil o zrušení otroctví již dva roky před přijetím dodatku a to tím, že vydal během občanské války Prohlášení o zrovnoprávnění otroků. Tímto vyhlásil následující: Dnem 1. ledna 1863 budou všichni otroci v konfederovaných státech nebo oblastech aktivně zapojených do vzpoury, svobodní.

Od samého počátku provázela kolonizaci Amerického kontinentu přítomnost černých otroků. V roce 1619 přistála první loď s otroky v Jamestownu. Otroci nemají žádná práva, nové zákoníky jim dokonce vymezovaly postavení téměř bezprávného majetku.

Zmínky o otroctví a otrocích však nenajdeme jen v Americe. Tento ubohý přístup k nabytí bohatství a upevnění si postavení byl rozšířený po celém světě. Je to až neskutečné, že se novodobé otroctví objevuje i v dnešní vyspělé době. A jedná se opět jen o výdělečnou činnost.

Velmi mě zarazilo, že otroctví bylo v jednotlivých zemích rušeno až v průběhu 19. století!!!!

• VELKÁ BRITÁNIE – v roce 1807 byl zakázán obchod s otroky v Anglii, otroctví bylo zrušeno (i v koloniích) v roce 1833 s platností od 1834.
• FRANCIE – nejprve bylo zrušeno za francouzské revoluce v únoru 1794 po povstání otroků na Haiti. V roce 1802 ho však obnovil Napoleon Bonaparte. Definitivní výnos zrušení otroctví byl vydán 27. dubna 1848.
• NIZOZEMÍ – otroctví bylo rušeno v etapách, definitivně v roce 1863. Po zákazu však museli otroci povinně pracovat ještě deset let na domovské plantáži, ale už za mzdu. Farmářům byly také vypláceny kompenzace.
• SPOJENÉ STÁTY – v severních státech USA bylo otrokářství postupně zrušeno do roku 1790. Od roku 1808 začal platit zákaz dovozu otroků. Definitivní zákaz otroctví přinesl již zmíněný 13. dodatek.
• PORTUGALSKO – v této zemi a na ostrovech v Atlantickém oceánu bylo otroctví zrušeno v roce 1761 premiérem, markýzem z Pombalu. V afrických koloniích zrušeno v roce 1869.
• BRAZÍLIE – všechny formy otroctví tato země zrušila definitivně 13. května 1888. Podle historiků tímto krokem ztratila monarchie důvěru velkých farmářů, což mimo jiné přispělo k jejímu svržení vojenským převratem v listopadu 1889.

Z chyb minulosti se člověk musí poučit. I v tomto případě nadřazenost jedné rasy nad druhou přinesla jen nesváry, zášť a závist, a byla příčinou mnoha válek a krveprolití. Křesťan bere své bližní, ať už jsou jakékoli rasy, jako rovnocenné a nečiní si nárok na jejich svobodu.

/Elda32/

Zobrazeno 34104×

Komentáře

hama-tetrarchos

Je nutno poznamenat, že otroctví se neprotiví přirozenému zákonu.<br />
Zrušení otroctví přivodilo jenom další problémy, na jejichž vrcholu ční jako memento letošní facka do tváře civilizace: černý "president" Spojených států.<br />
Kam vede "svoboda" barevných je překrásně vidět na dění v Africe, diskriminace a útlak bílých farmářů v JAR je toho jenom smutným dokladem.

Frankie30

Lidí přejících si návrat k otroctví je naštěstí velmi málo a je to skupina poměrně izolovaná. Věřím, že by pan Hama nebo jeho přítel Johan byli díky svému vzdělání schopni nalézt v nějakých listinách, encyklikách, nebo paragrafech, že je otroctví v pořádku (vždyť "přirozenému řádu" se neprotiví ani upalování či mučení, jak jsem se od nich kdysi dozvěděl).<br />
Velmi mě těší, že otroctví je v civilizovaném světě definitivně uzavřená smutná kapitola lidských dějin, z níž si lidstvo vzalo na své cestě řekou času ponaučení. Každý lidský jedinec má právo na svobodu - to je zakotveno v každé demokratické ústavě na světě. A věřím, že odmítání otroctví je pevně zakotveno i v každém, kdo má srdce na pravém místě.

Macin

jj souhlasím též su rád že je otroctví pryč. Ale v něčem má Hama pravdu moc si necháváme po sobě šlapat, nechcu to říct rasisticky, naše bílé etnikum. Ano udělali sme v historii řadu chyb to ale neznamená, že teď budem ze všech ostatních etnik utlačovaní my. Západní země se mooc bojí aby něco nebylo označeno za rasismus. <br />
A uznávám Obama v čele USA je špatný tah, ne však kvůli barvě pleti.

metyn

Jak obhajovat otroctví je součástí výuky Římského prábva v prvním ročníku na právech

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka