Vznik Univerzity Palackého v Olomouci

22. 12. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Univerzita Palackého v Olomouci (Universitas Palackiana Olomucencis) je nejstarší univerzitou na Moravě a druhou nejstarší v Česku.


Dosavadní koleji Tovaryšstva Ježíšova v Olomouci byla udělena 22. 12. 1573 příslušná práva, a tak vznikla univerzita. Tři roky poté pak začala vysokoškolská výuka.

Poté, co na čas v době stavovského povstání univerzita zanikla, byla roku 1621 znovu obnovena. Roku 1778 byla na čas přestěhována do Brna, roku 1782 se díky dekretu Josefa II. vrátila zpět do Olomouce. Podle dekretu ale měly být univerzity pouze ve Vídni, Praze a Lvově, proto byla degradována na tříleté lyceum. Roku 1827 byla znovu povýšena na univerzitu, tehdy se jmenovala Františkova univerzita. Roku 1860 univerzitu zrušil císař František Josef I., znovu byla univerzita obnovena roku 1946, kdy už nesla název Univerzita Palackého.

V současnosti jsou na univerzitě tyto fakulty: Cyrilometodějská teologická fakulta, Fakulta tělesné kultury, Filozofická fakulta, Lékařská fakulta, Pedagogická fakulta, Právnická fakulta, Přírodovědecká fakulta a Fakulta zdravotnických věd.

Mezi významné posluchače patřil např. Albrecht z Valdštejna, Johann Gregor Mendel, Jiří Siostrzonek a další.

/Katulda/

Zobrazeno 5700×

Komentáře

vojtec

Někdy se za druhou nejstarší českou univerzitu nepovažuje brněnská, ale olomoucká univerzita. Jak to tedy je?<br />
Masarykova univerzita vznikla zákonem, který se jmenoval "Zákon o zřízení druhé české univerzity". V té době byla Karlova univerzita jediná. Univerzita Palackého v Olomouci, která vznikla po druhé světové válce, svou tradici odvíjí od mnohem starší moravské univerzity, která sídlila v Olomouci. Jsme hrdí na to, že jsme vznikli v roce 1919 v důsledku emancipace české společnosti. <br />
Celý rozhovor s rektorem MU http://brnensky.denik.cz/rozhovor/rektor-fiala-masarykova-univerzita-20090131.html

Ferenc

Není bez zajímavosti, že velkou zásluhu na obnovení v roce 1946 měl P. František Cinek, spirituál kněžského semináře, který se později stal prorektorem UP.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka