Zahájení činnosti Národního divadla v Brně

6. 12. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnešní den si připomínáme založení Národního divadla v Brně.


Jedná se o hlavní brněnskou divadelní scénu. Divadlo vzniklo podle vzoru Národního divadla v Praze. Svou činnost zahájilo r. 1884. Zahajovacím představením bylo dílo Egmont J. W. Goetha s hudbou L. van Beethowena.

Mezi budovy Národního divadla patří Mahenovo divadlo, které je nejstarší budovou, Janáčkovo divadlo a Divadlo Reduta.

 

Mahenovo divadlo je jedním z významných evropských divadel. Stavbu vedl brněnský městský stavitel J. Arnold, celá stavba trvala pouhých 17 měsíců. Na svou dobu došlo k odvážnému rozhodnutí nahradit plynové osvětlení elektrickými žárovkami, což byl vynález pouze tři roky starý. Projekt provedl sám Edison. Brněnské divadlo se tak stalo prvním evropským divadlem vybaveným elektrickými žárovkami, přestože ve městě samotném elektřina zavedena ještě nebyla. Mahenovo divadlo je tak dnes národní technickou památkou.

Divadlo je postaveno ve slohu, který je kombinací neorenesance, neobaroka a neoklasicismu. Po založení Československa se stal prvním dramaturgem brněnský spisovatel a dramatik Jiří Mahen a tehdejší Divadlo na hradbách od té doby neslo jméno po něm. Od r. 1936 je zde dělená podlaha jeviště, mosty a otáčivé jeviště, tím se divadlo tehdy stalo nejmoderněji technicky vybaveným divadlem v Československu.

Až do r. 1965 sloužilo hlavně opernímu souboru, bylo zde poprvé uvedeno šest oper L. Janáčka nebo např. světová premiéra baletu S. Prokofjeva Romeo a Julie. Nyní je mateřskou scénou činoherního souboru Národního divadla v Brně.

 

Janáčkovo divadlo sídlí v Roosveltově ulici. Bylo postaveno mezi lety 1961 – 1965, zvítězil návrh Jana Víška.

Budova má jeviště s točnou, na něž navazují zadní a dvě boční jeviště. Hlediště je koncipováno jako stupňovitý amfiteátr s věncem lóží pro 1383 diváků.

R. 2007 začala rekonstrukce, která se vztahuje např. na rekultivaci okolí divadla a opravu hlediště.

 

Divadlo Reduta

Je nejstarší divadelní budovou ve střední Evropě, sídlí na Zelném trhu.

Budova není zařízená pro provoz stálé divadelní scény, hrají v ní různé hostující soubory. R. 1767 zde koncertoval W. A. Mozart.

/Katulda/

Zobrazeno 2272×

Komentáře

vojtec

Hodim čučku na událostě, chvilu nad tym gómu a pak mi to docvakne: signále hází do placu událost ze štatlu! Betálný:-) A ještě jednu storku o divadlu bych přihantýroval. Starý divadlo, kde Brňáci odstartovali svó kariéru, stávalo tam, jak si to imrvére všeci razite šalinó, dyž valite na life - na Žerotíňáku. Dneska tam můžete hodit voko na sochu mima, co tak smutně čubrní.

seily

Vojto, to chce slovník:-)
Ale náááhodou, mahenovo divadlo už znám!!!! A Janáčkovo z venku taky:-)

majkiii

Musím uznat, že v Mahenově divadle jsou oproti Karlovarskýmu o hodně pohodlnější sedačky :D A je tam vtipná opona :)))

Pitka

škoda, že jsem tam ještě nikdy nebyla:(, někdy to napravím,:) už kvůli tomu Mozartovi:-D:)

Kristýna Boháčová

Mahenovo divadlo je krásný...moc :)
Janáčkovo taky, ale Mahenovo se mi líbí víc :D

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka