Zemřel G. Washington

13. 12. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme úmrtí prvního amerického prezidenta Georga Washingtona.

 


Vyrůstal v rodině zámožného majitele plantáží a soudce ve Virginii. V dětství nenavštěvoval školu, ale měl soukromé učitele. V sedmnácti letech se osamostatnil, odešel z rodinné usedlosti a živil se jako zeměměřič.

Po svém zemřelém nevlastním bratrovi získal místo u virginijské milice, hodnost majora. Zde dosáhl svých prvních válečných zkušeností. Jeho vojenská kariéra strmě stoupala a ve svých dvaadvaceti byl povýšen na plukovníka. Toužil se stát vojákem z povolání v britské armádě, to se mu však nikdy nepodařilo. Po jedné nezdařené akci dobrovolně odešel na svoji usedlost Mount Vernon. Stal se hospodářem a na svých pozemcích pěstoval tabák.

V roce 1755 byl jmenován vrchním velitelem ozbrojených sil Virginie.

V roce 1758 byl zvolen poslancem virginijského shromáždění. V amerických koloniích zatím postupně sílilo hospodářství, závislost na Anglii začalií osadníci vnímat jako brzdu rozvoje. Považovali za zbytečné odvádět daně králi a vydržovat britské úředníky, guvernéry a armádu. Začala narůstat revoluční nálada a nespokojenost některých vrstev americké společnosti.

V roce 1775 se neshody mezi Amerikou a Anglií vyostřily natolik, že došlo k prvním ozbrojeným střetům. Dne 10. května 1775 ve Philadelphii na Druhém kontinentálním kongresu zaslali jeho účastníci, mezi nimiž byl i George Washington, králi Jiřímu III. petici, v níž nabízeli několik kompromisů. V prosinci 1775 však britský král Jiří III. petici Američanů odmítl a označil je za povstalce, s nimiž zakazuje jakékoli vyjednávání. Tímto okamžikem začala americká válka za nezávislost.

Po dvaceti letech se Washington vrátil k vojsku. První střet s anglickými vojsky dopadl špatně, ale v následné bitvě o Boston v roce 1776 Američané nad Brity zvítězili. Dne 4. července 1776 došlo ve Philadelphii k Prohlášení nezávislosti a třináct vzbouřeneckých kolonií vyhlásilo svou samostatnost a vytvořilo unii nazvanou Spojené státy americké. Boje s Brity ovšem nadále pokračovaly a vítězství dosahovala chvíli jedna a pak zase druhá strana. Nové republice také hrozila občanská válka, jelikož nejbohatší obyvatelé bývalých kolonií měli stále zájem na udržení obchodních styků s Anglií. Největšího a nejdůležitějšího vítězství nad Brity dosáhnul Washington v roce 1781 v bitvě o Yorktown. Z této zdrcující porážky se již britská vojska nevzpamatovala. Dne 30. listopadu 1782 vláda Jeho Veličenstva britského krále Jiřího III. uznala nezávislost Spojených států. Oficiálně byla válka ukončena 18. dubna 1783 příměřím vyhlášeným Georgem Washingtonem.

Dne 4. března 1789 byla vyhlášena Ústava Spojených států amerických, která byla nejpokrokovější ústavou své doby. Tato Ústava uzákonila republikánskou formu vlády a napomohla upevnění státního zřízení v USA. Dne 4. února 1789 kongresový volební výbor doporučil Washingtonovu kandidaturu na úřad prezidenta. Kongres 6. dubna 1789 George Washingtona jednomyslně zvolil prvním prezidentem USA. Dne 30. dubna 1789 byl v New Yorku slavnostně uveden do úřadu. Během svého prvního prezidentského období vykonal několik cest po USA. Dne 13. února 1793 byl zvolen podruhé prezidentem. V této době se však již netěšil velké oblibě, byl neustále kritizován a v březnu 1797 po uplynutí druhého prezidentského období se navždy vrátil na Mount Vernon.

V prosinci 1799 během projížďky na koni prochladl a 14. prosince 1799 na následky infekčního zánětu hrdla zemřel. Na počest George Washingtona bylo pojmenováno nově založené hlavní město a jeden z amerických států.

 

/Elda32/

Zobrazeno 2344×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka