Zemřel Ivan Olbracht

20. 12. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

20. prosince 1952 v Praze zemřel Ivan Olbracht, český spisovatel, prozaik, publicista, novinář a překladatel německé literatury.


Ivan Olbracht, vlastním jménem Kamil Zeman, se narodil 6. ledna 1882 v Semilech. Jeho otcem byl spisovatel Antal Stašek. Ivan Olbracht studoval gymnázium, studia práv a filozofie na vysoké škole nedokončil. Věnoval se redaktorské práci, brzy vstoupil do KSČ a začal působit jako komunistický novinář. Za svoje příliš komunistické názory byl za první republiky dvakrát vězněn.

V roce 1929 z Komunistické strany vystoupil a podepsal Manifest 7 (protest proti novým názorům a nové linii Komunistické strany – kromě Olbrachta jej podepsala také jeho žena Helena Malířová, Stanislav Kostka Neumann, Josef Hora, Marie Majerová, Jaroslav Seifert, Vladislav Vančura. Signatáři byli následně ze strany vyloučeni.)

Po odchodu z politiky Olbracht začal pracovat jako spisovatel z povolání. Ve 30. letech strávil dlouho dobu na Podkarpatské Rusi, kde čerpal látku k svým dílům. Za okupace se účastnil partyzánského odboje, po válce se vrátil do strany a působil v různých státních a stranických funkcích.

Jeho dílo je značně ovlivněno sociálními otázkami, častá je revolta proti měšťanské společnosti. Za vrchol jeho tvorby jsou považovány práv díla čerpající z Podkarpatské Rusi. Díky psychologickému zkoumání postav ve vypjatých situacích se jeho dílo řadí také k psychologické próze.

Častým tématem jeho děl byli lidé z okraje společnosti, výrazné je levicové zařazení, obzvláště v díle Anna proletářka, která za dob socialismu patřila k povinné školní literatuře. Nejznámějším dílem je však Nikola Šuhaj loupežník – příběh o loupežníkovi, který bohatým bral a chudým dával. Dalším typickým Olbrachtovým dílem je O smutných očích Hany Karadžičové, židovské dívce, která poruší pravidla své vesnice a je za to obyvateli vyloučena z vesnické pospolitosti a z vesnice vůbec.

Zdroj: cs.wikipedia.org

/Relia/

Zobrazeno 6654×

Komentáře

makabrozni-spelunka

metod: Jezis podle tebe nebyl zidovskyho puvodu?

metod

ach jo.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka