Zemřel Wilhelm Grimm

16. 12. 2008 0:00
Rubrika: Nezařazené

16. 12. 1859 v Berlíně zemřel Wilhelm Karl Grimm, německý jazykovědec, literární vědec a pohádkář.


Wilhelm Grimm se narodil 18. 2. 1786 v Hanau nad Mohanem (jižní Hessensko, západně od Frankfurtu nad Mohanem). Vystudoval práva, pracoval jako knihovník, univerzitní profesor, byl členem Akademie věd v Berlíně. V dětství měl podlomené zdraví, což mu určitým způsobem znemožňovalo vědeckou práci. Jeho životním dílem jsou sesbírané pohádky a pověsti. Spolu se svým bratrem Jakobem Grimmem sbíral pohádky, jejichž základem byla lidová vyprávění z okolí Kasselu a Westfálska.

Svými proslulými Kinder- und Hausmärcher položili se svým bratrem základy folkloristiky. Patří sem například Sněhurka nebo Šípková Růženka, které jsou sice známé z mnoha zpracování, ale právě bratři Grimmové je zapsali jako první. Pohádky se staly proslulými po celém světě, objevují se v nich motivy komunikace mezi lidmi a zvířaty a tradiční boj dobra se zlem.V bratrské dvojici byl právě Wilhelm Grimm tím, kdo pohádky sbíral a upravoval. Bratr Jakob je jako lingvista zkoumal.

Lidové příběhy, které bratři sbírali, vypovídaly o lidských zkušenostech, přáních, radostech i starostech, ti dobří byli vždy po zásluze odměněni. Ve spoustě příběhů badatelé objevovali pozůstatky germánských mýtů a legend. Na kolekci pohádek bratři chtěli ukázat pospolitost německého národa a kulturu vycházející ze stejných kořenů. Velký důraz při sběru pohádek kladli bratři na motivy orální lidové tvorby.

V době nacismu se pohádky bratří Grimmů těšily velké pozornosti, obzvláště Červená Karkulka, která byla německými nacisty považována za jeden ze symbolů německého lidu. V jejich interpretaci byla Karkulka zachráněna před zlým židovským vlkem. V 70. letech 20. století byly naopak pohádky předmětem pohrdání a feministické kritiky z důvodu nadvlády mužů nad ženami.


Zdroj: http://pohadky.org/index.php?co=autori&autor=7

 /Relia/

Zobrazeno 1816×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka