Byl zatčen P. Josef Toufar, jedna z obětí komunistické zvůle

28. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

28. leden 1950 – mohlo by se říci, že to byl den jako každý jiný. Pro někoho byl dnem narození, pro někoho dnem úmrtí, pro někoho dnem vítězství – pro Josefa Toufara, služebníka Božího, byl dnem zatčení StB a cestou k mučení a smrti.


Čím strašným se tak provinil, že tehdejší komunističtí pronásledovatelé ho museli „zlikvidovat“? Nepotřebovali důkazy, jim stačilo křivé obvinění z protistátní činnosti nebo pomluva, aby člověka zničili a zabránili tak šíření katolické víry. Docházelo k vraždám, věznění, mučení, zkrátka se snažili vytlačit církev ze společnosti a zlikvidovat ji. Za tohoto režimu byly umučeny a zavražděny stovky nevinných lidí. Mezi ně patřil i Josef Toufar.

Sedmačtyřicetiletý římskokatolický kněz Josef Toufar byl obviněn z manipulace a podvodu v souvislosti s zinscenováním tzv. čihošťského zázraku. Podle svědků se 11. prosince 1949 během mše v kostele v Čihošti pohnul kříž na oltáři několikrát ze strany na stranu. Na Boží hod vánoční téhož roku se prý křížek při mši pohnul znovu, jak opět vypovědělo několik věřících. Šířící se zpráva o zázraku přitáhla pozornost StB a v lednu 1950 došlo k jeho zatčení. Byl převezen do věznice ve Valdicích, kde 25. února téhož roku zemřel na následky věznění a krutého zacházení.

Na téma tzv. čihošťského zázraku nechaly komunistické orgány natočit propagandistický snímek Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení. Film měl církev očernit a usvědčit z podvodu. Také kniha Vladimíra Hodače Čihošťský zázrak byla napsána v duchu propagandy komunismu.

Objektivní a věrohodný pohled na celou událost tzv. čihošťského zázraku i na tragický osud P. Josefa Toufara přinesl František Drašner ve své knize Čihošťský zázrak: zpráva o P. Josefu Toufarovi /publikováno v r. 2002/.

V roce 2004 natočil režisér Jaromír Polišenský film In nomine patris – fiktivní rekonstrukci pozadí tzv. čihošťského zázraku.

Zobrazeno 5366×

Komentáře

xenofon

Cesta k umučení kněze Josefa Toufara vedla přes Marxe, a také Voltaire a Descartes na ní udělali významné kroky. Přesto se tu na signálech připomíná marxista Orwell (to, že byl proti Stalinovi, neznamená, že byl dobrý), a August Comte, který také je svými názory hluboko v temnotách. <br />
<br />
Věřte nevěřte, v pondělí uplynulo 109 let od narození ateistky Anny Víškové-Šnoblové, která podstoupila tři potraty, pila kávu na hektolitry a byla manželkou jistého komunistického poslance, který se postavil proti přílišné tvrdosti komunistů vůči církevním řádům, což byl začátek jeho konce ve vysokých funkcích.<br />
<br />
Vlastního zetě vyhodila z domu. Její neteř a pravnuk spáchali sebevraždu. Nehodilo by se ji tu také připomenout? Bojovala přece za právo ženy na potrat, za právo ženy mít zaměstnání, za právo ženy přijímat návykové látky ... Za právo člověka odejít dobrovolně ze světa ...<br />
<br />
To jsou ta práva, za která dnes bojují různí Burákové a Jacqueliny Katsch. Ta práva, za kterými si stojí bývalý prezident Havel, kterého signálníci až na pár výjimek milují ...

Johan

Tak o tom už jsem něco slyšel.

JakubV

A neměl by někdo uvedený dokument (Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení)? Nebo aspoň odkaz?<br />
<br />
Jinak ten film In nomine patris je fakt drsný...

Cinik

Bohužel ne, ale viděl jsem ho. Bylo by to směšné, kdyby...

Václav Šablatura (sab047)

Da se nekde sehnat ten film ... In Nomine Patris?

Joshua Janů

Kdysi jsem hledal film "Běda tomu skrze něhož..." a nesehnal. Viděl jsem ho jenom jednou v televizi. Ty provázky, co tam měli (za které měj údajně P. Toufar "tahat") mne fakt dojaly. Doporučuji shlédnout film In Nomine Patris. V Číhošti jsem byl. Ten křížek tam již není. Jenom bych rád ještě řekl, že ten film In Nomine Patris nevychází zcela z historických faktů. Přeji všem pěkný den.

comment

Rád bych Vás upozornil, že za psaní nevhodných komentářů, proti vyzdvihování heretiků v této rubrice byla odňata možnost komentářů xenofonovi.

Vianney

Ten křížek estébáci údajně hned po natáčení "dokumentu" zničili. Jinak k případu existují dobré stránky: http://www.regionalist.cz/cihost/index1.htm

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka