Hitler nařídil totální mobilizaci Třetí říše

13. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

13. 1. 1943 Adolf Hitler nařídil totální mobilizaci Třetí říše


V zimě na přelomu let 1941 a 1942 nacistické Německo utrpělo první vážnou porážku u Moskvy. Hitler tak doplatil na iluzi vlastní neporazitelnosti. Ztrátu svých lidí tak byl nucen kompenzovat. Byla vyhlášena totální mobilizace, po porážce u Stalingradu vystupňovaná do nejvyšších mezí. Kdo nebojoval, byl pracovně nasazen, aby se tak zvýšila výkonnost práce. Lidé nebyli lidmi, pouze pracovní silou. V Čechách se lidé bránili úmyslným znehodnocováním výrobků pro okupanty či vyráběním „šmejdů“.

Na začátku roku 1943 byla vyhlášena totální mobilizace. Byly prováděny pečlivé registrace mužů od 18 do 65 let a žen od 17 do 45 let, zavedeny byly pracovní knížky.

Pracovní nasazení pro říši však začalo už dříve. V roce 1942 byl jmenován generální zmocněnec pro pracovní nasazení, který měl za úkol vyřešit především nedostatek německých pracovních sil způsobený přítomností německých dělníků ve válce. Tím začala totální mobilizace pracovní síly, v Čechách označovaná jako totální nasazení. Posílání Čechů za prací do Německa se jevilo také jako vhodný způsob germanizace českých zemí. V květnu 1942 bylo toto nasazení legalizováno.

V září 1942 se přistoupilo k tzv. ročníkovým akcím, tzn. povolávání celých ročníků. Nejdříve byli nasazeny ročníky 1921 a 1922. požadovaný počet lidí však nenaplnily, proto byly nasazeny i mladší ročníky 1918 – 1920. V roce 1943 bylo třeba dalších lidí pro válečnou výrobu v říši, určen byl ročník 1924. po zkušenostech minulých nasazených ročníků se však lidé vzepřeli a vymýšleli nejrůznější způsoby, jak nasazení zabránit – těhotenství, domluva s lékaři, předstírání těžké nemoci…nasazena nakonec byla jen asi čtvrtina mužů a žen z požadovaného ročníku. Spousta z nich v Německu musela zůstat až do konce války.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/13._leden
http://kurtovka.blog.cz/0602
http://www.hacha.cz/etapa-3.php
http://www.valtice.cz/default.aspx?id=183
http://www.zivapamet.cz/assets/files/Nacisticka_perzekuce.pdf

 /Relia/

Zobrazeno 8619×

Komentáře

Jarda

Relia: Já taky ne:-) Jen jsem už pár knížek o WWII přečetl, ale až tahle poslední mi ukázala jak to doopravdy mohlo dopadnout.<br />
<br />
pajann: Já jsem si taky před čtením tý knížky(Hitlerovy tanky na Východě) myslel, že se Rusové prostě vydržely bránit Němcům dost dlouho na to než se staly silnější a že Němci neměli žádnou reálnou šanci válku vyhrát. Stolfi mohl vycházet jen z Německých zdrojů (bojové deníky a zápisy z výslechů), ale spíš to jen pomohlo tomu aby pravda, kterou se snažili(a že jim to dost povedlo) v letech po válce komunisti ututlat. Pravda o tom, že nebýt Hitlerových nesmyslných zásahů, tak Sovětský Svaz neměl šanci přežít podzim/zimu 1941. Právě v těch bojových denících se píše, že tomu věřili všichni něměčtí vojáci na východní frontě, od vojáků až po velitele armád. A v zápisech z výslechů zase to, že tomu věřili i sovětští generálové.<br />
<br />
Tofl: To je dobrá ukázka, že se i na internetu dá něco kvalitního najít. Tak mě napadlo, že jestli se o tohle téma zajímáš mohly by se ti líbit Mansteinovi paměti - Ztracená vítězství od nak. Yota. Akorát to jsou dvě knihy, celkem asi až 1500 stran :-)

Tofl

Sice je dnes 5.3, ale události tohoto dne jsou blízké k tématu článku<br />
<br />
5. 3. 1933 – V německých parlamentních volbách získala Hitlerova strana NSDAP 44 % hlasů.<br />
5. 3. 1946 – Počátek studené války: Ve svém fultonském projevu Winston Churchill poprvé použil výraz „železná opona“.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka