23. ledna 1843 získal Jakub Kryštof Rad patent na kostkový cukr.
Jakub Kryštof Rad (25. 3. 1799 – 13. 10. 1871) byl rakouský ředitel dačické rafinérie cukru a vynálezce cukru kostkového.
Dokážete si představit, že k tomu, abyste si na návštěvě osladili kávu nebo čaj, před vás hostitel postaví obrovskou homoli cukru? Přesně tento problém řešila také Juliana Radová, která vedla bohatý společenský život a cukr podávala velmi často. Jednou si při porcování poranila prst, šla za svým manželem a vyčinila mu, že by mohl vymyslet něco menšího.
R. 1841 se tak zrodil vynález lisu na kostky cukru. Do 400 čtvercových otvorů mosazné desky, která ležela na měděné desce, se nasypala cukrová moučka. V lisu se cukr stlačil, kostky se vytlačily na dřevěnou podložku a po dobu 12 hodin probíhalo sušení. Pak už byly kostky připraveny na balení.
Kostkový cukr sliboval další růst rafinérie, proto Rad požádal o licenci k jeho výrobě, získal patent a ještě téhož roku jej prodal rafinerii za 12 000 zlatých. Dačická rafinérie jej začala prodávat pod názvem čajový cukr nebo také vídeňský kostkový cukr. Balíček, který připomínal bedničku s čínským čajem, obsahoval 250 kostek, kostky měly dvě velikosti – o hraně 1,2 cm a 1,5 cm.
Situace rafinérie se ale od poloviny 40. let zhoršovala, proto r. 1846 Rad na ředitelské místo rezignoval a odstěhoval se zpátky do Vídně. Rafinérie byla pak po několika letech zcela uzavřena.
Kostka získala r. 1983 v Dačicích žulový pomník, pamětní deska byla odhalena r. 2003.
Pěkné, pěkné, jen tak dál
Bohužel z toho cukru už nám zbyla jen pamětní deska. Návštěva Dačic a okolních poutních míst stojí za to.
Pravda, návštěva dačického okolí je naprostá krása. Mám strašně ráda jižní Čechy:-).<br />
Škoda jen, že tam fakt nemají muzeum cukru;-)
No jo, kostkový cukr je naše specialita... :)
Cóže? Dačice a Jižní čehy? http://dalsimoravak.bloguje.cz/img/povodimor.gif
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.