James Watt

19. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

19. ledna roku 1736 se v rodině obchodníka a majitele lodí v Greenocku u Glasgowa narodil nejstarší syn - významný skotský vynálezce James Watt, který se nejvíce proslavil vylepšením Newcomenova parního stroje.


Mnohdy bývá vynález parního stroje mylně přisuzován jen Wattovi, ten však předešlý typ upravil, a tak mohl být parní stroj používán v průmyslu.

Již od mládí se zajímal o různé přístroje a různé mechanické pomůcky, které také vyráběl a opravoval. Ve škole nijak nevynikal. Od třinácti let se však začal zajímat o matematiku, která ho nasměrovala k vynálezům.

V roce 1755 odjel Watt do Londýna, kde byl přijat jako učedník k nástrojaři Johnu Morganovi, u kterého strávil 9 měsíců učením, jak vytvářet matematické pomůcky. Za rok se vrátil do rodiště, kde pracoval u otce a učil se, jak vyrábět přesná zařízení, což bylo později pro něj neocenitelné při jeho experimentech s párou. Zde zůstal asi rok a posléze přenesl svoji činnost na univerzitu v Glasgow. Watt vyráběl a opravoval kvadranty (přístroje na měření elevace), měřítka, teleskopy, kompasy a vědecké aparatury pro univerzitu. V r. 1759 se obchod rozšířil, když se John Craig stal jeho partnerem a nakonec pro ně pracovalo i 17 námezdních dělníků. Dílna se rozrostla na manufakturu vyrábějící hudební nástroje jako flétny, varhany, housle a kytary.

V prosinci 1765 Wattův společník zemřel, což mělo za následek úpadek obchodu až do roku 1770.

V době od roku 1766 do 1774 působil Watt jako stavební inženýr, kdy dohlížel na nejrůznější stavby a výzkumy kanálů. V tuto dobu taky pokračoval ve svých experimentech, což mělo za následek objevy a vynálezy, mezi něž patří například dvojčinný parní stroj, odstředivý regulátor, setrvačník parního stroje, utěsnění pístu a další. Mezi Wattův objev patří také upřesnění fyzikálního pojmu práce, zavedení jednotky koňská síla, kterou později nahradil v soustavě SI po něm pojmenovaný watt.

V roce 1774 vzniklo slavné partnerství s M. Boultonem z Birmighanu, společně působili jako konzultační inženýři. Aby ochránili své patenty, převedli v roce 1795 své obchody na syny, kteří založili v Birminghamu společnost SOHO FOUNDRY na výrobu kompletních motorů.
Watt sám odešel do důchodu v r. 1800, ačkoli pokračoval v poradenství až do své smrti.

V roce 1785 byl Watt zvolen členem Londýnské královské společnosti. Těsně před smrtí odmítl povýšení do šlechtického stavu.

Slavný vynálezce James Watt zemřel ve svém domě v Heathfieldu v Birminghamu 25.srpna 1819.

 

/Elda32/

Zobrazeno 4288×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka