Jan Palach

16. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme den, kdy se roku 1969 na Václavském náměstí na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy zapálil student Jan Palach.


 Václavské náměstí- místo, které většinou neopomeneme navštívit, pokud podnikneme výlet do Prahy. Ale asi jen málokdo ví, že právě tady, v severní části tohoto nejznámějšího pražského náměstí, se před 40 lety upálil mladý student- Jan Palach.
Narodil se 11.8.1948 v Praze jako syn vyhlášeného cukráře. Ovšem doba živnostníkům nepřála, a tak i jeho otec po roce 1951 přišel o zaměstnání.
Jan Palach navštěvoval základní školu ve Všetatech a poté studoval na gymnáziu v Mělníku. Zde se prohloubil jeho zájem o historii a je popisován jako spravedlivý člověk, který se dokázal zastat slabšího a který nenáviděl křivdu.
Přestože roku 1966 úspěšně složil příjmací zkoušky na Filosofickou fakultu UK, nebyl přijat. Rozhodl se tedy studovat Vysokou školu ekonomickou a o studium na Filosofické fakultě se opětovně pokusil až roku 1968, kdy se již na vysněný obor dostal.
Rok 1968 prožíval velmi silně a okupace spojeneckými vojsky s ním otřásla. Považoval to za naprosté omezení svobody a snažil se alepoň zapojovat do různých akcí a studentských stávek. Odmítl se smířit, jako mnoho ostatních Čechů, s nastalou situací a rozhodl se k radikálnímu kroku.
Na protest proti okupantům a proti ústupkům, které jim českoslovenští politikové dělali, se 16. ledna 1969 v horní části Václavského náměstí zapálil. O tři dny později zemřel v nemocnici na následky rozsáhlých popálenin.
V Palachových stopách šli další mladí lidé, např. Josef Hlavatý, Miroslav Malinka, Blanka Nacházelová, Evžen Plocek a Jan Zajíc.
Čerpáno: http://www.totalita.cz/vysvetlivky/o_palachj.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Palach

/Redza/

Zobrazeno 9815×

Komentáře

Zobrazit 73 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka