Melvin Calvin

8. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme 11. výročí úmrtí nositele Nobelovy ceny za chemii Melvina Calvina.

 


Melvin Calvin se narodil 8. dubna 1911 v St Paul v Minnesotě v rodině ruských emigrantů. Studoval gymnázium a při studiu pomáhal svým rodičům v malém obchůdku s potravinami v Detroitu. V této době se začal zajímat o to, jak byly různé potraviny vyrobeny a brzy poznal význam chemie ohledně jejich výroby, vzhledu a trvanlivosti. Rozhodl se, že bude chemikem.

Melvin získal titul B.S. v roce 1931 na Michiganské vysoké škole vědy a technologie, kde vystudoval chemii. V roce 1935 získal titul Ph.D. u Georgee C. Glocklera na univerzitě v Minnesotě. Další dva roky strávil na univerzitě v Manchesteru v Anglii. Svou akademickou kariéru začal v roce 1937 na univerzitě v Berkley jako instruktor, o deset let později již jako profesor. Od roku 1946 působil jako ředitel pro bioorganickou chemii v Radiační laboratoři v Lawrence.

Melvin Calvin byl nositelem řady ocenění a medailí a členem mnoha významných společností jako například Národní akademie věd, Americké filozofické společnosti, Americké akademie věd a umění, i prezidentem Americké chemické společnosti (ACS) a Americké společnosti fyziologie rostlin (ASPB). Je držitelem čestných titulů DrSc Michiganské vysoké škole vědy a technologie, i univerzit v Nottinghamu, Oxfordu a Northwesternu.

Jeho přednášky poutaly pozornost mnoha lidí, neboť byl velmi sečtělý, měl pohotové odpovědi na otázky svých posluchačů a působivé představení svého výzkumu a nápadů. Mezi jeho nejvýznamnější úspěchy patří výzkum využití oxidu uhličitého ve fotosyntéze, pro který v roce 1961 získal Nobelovu cenu za chemii.

Melvin Calvin se zabýval výjimečně širokým rozsahem významné vědecké činnosti a přispěl tak k celosvětovému vývoji vědy.

 

/Elda32/

Zobrazeno 2958×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka