Moliere

15. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Francouzský spisovatel Jaen- Baptiste Poquelin, který vystupoval pod jménem Moliére, se narodil v roce 1622.


Od svých mladých let působil u kočovných společností jako herec a režisér. Zabýval se také psaním frašek a komedií. Poté získal místo ředitele královského divadla v Paříži. Stále vedl válku s církví a s královským dvorem.
V jeho hrách se promítala soudobá mravní problematika, od postavení žen ve společnosti i v rodině, lakoty, náboženského pokrytectví až po úlisnost a snahu měšťanstva napodobovat šlechtu. Postavy jeho děl mají výrazné charakterové rysy.

Moliere zemřel 16.2. 1673.

Moliérova díla:
Tartuffe /1664-69/ -komedie, která byla nejodvážnějším Molierovým dílem, poukazuje na pokrytectví a chvástání. Tartuffe ovládá Organa a manipuluje s jeho rodinou. Orgon mu bezmezně věří. Tartuffe usiluje o jeho ženu, i když se má oženit s jeho dcerou. Členové rodiny se tomu snaží zabránit, ale marně. Orgon je tak zaslepen falešným přátelstvím Tartuffeho, že na něj přepíše svůj majetek. Teprve zásah krále dokáže zabránit krachu rodiny.

Lakomec /1668/ -komedie. Námět k ní čerpal Koliere z Plantovy Komedie o hrnci. Lichvář Harpagon je ochotný za peníze
obětovat cokoli. Ztratí svou pokladnici a je z toho zdrcený. Je to pro něj životní tragedie. Zešílí a nenávidí celý svět.

Škola žen /1662/, Misantrop /1666/, Měšťák šlechticem /1670/, Šibalství Scapinova /1671/, Zdravý nemocný /1673/ - komedie namířené proti předsudkům a zlosynům, hlásající zdravý rozum a lidovou morálku. Postavy těchto komedií jsou velmi opravdové, s charaktery lidí, žijících v nejrůznějších dobách i společenských vrstvách.

 

/seily/

Zobrazeno 2246×

Komentáře

Ester

Oblíbený autor na SŠ:-)

Eliška Janáčová (Elda32)

Lakomec je prostě bezkonkurenční:) Když se vysloví jméno Moliere, vždy si na něho vzpomenu!! odrazující příklad:)))

Pitka

Lakomec je prostě super:-). No Pan Moliére byla hvězda na dvoře Ludvíka XIV. ;-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka