Nar. František Lobkowicz, biskup ostravsko-opavský

5. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme narození Mons. Františka Václava Lobkowicze. Mons. František Václav Lobkowicz, OPraem (* 5. 1. 1948, Plzeň). Premonstrát, první biskup ostravsko-opavské diecéze.


Pochází z pěti dětí, nejmladší bratr je také knězem. Po ročním studiu na Filozofické fakultě začal studovat v Litoměřicích fakultu teologickou, v letech 1968 – 1969 studoval teologii v Innsbrucku.

Na kněze byl vysvěcen 15. 8. 1972 kardinálem Tomáškem, 7. 4. 1990 byl vysvěcen na biskupa a jmenován světícím biskupem pražským. 30. 5. 1996 byl pak jmenován biskupem ostravsko-opavským. Jako biskup si zvolil motto Pro vita mundi – Za život světa (Jan 6, 51).

Po vysvěcení na kněze vykonával vojenskou službu, pak byl půl roku bez státního souhlasu. Od roku 1975 mohl znovu vykonávat kněžskou službu, ale pouze mimo svoji domovskou diecézi. Důvodem byl i fakt, že roku 1968 tajně vstoupil do řádu premonstrátů, kde 10. 8. 1972 složil slavné sliby.

V rámci ČBK je členem komise pro výchovu a vzdělávání, zde se stará především o regionální školství. Je předsedou komise ekonomicko-právní a od roku 2005 také místopředsedou ČBK.

Jako zajímavost bývá často uváděno, že je potomkem významného českého šlechtického rodu, v písemných pramenech se tento rod objevuje ve 14. století. Příslušníci tohoto rodu byli význačnými politiky, vojáky a církevními hodnostáři.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lobkovicov%C3%A9

 http://www.cirkev.cz/biskup-frantisek-vaclav-lobkowicz.html

/Katulda/

Zobrazeno 3635×

Komentáře

Pitka

a je to i skaut, dobrý člověk:-). zničehonic si jen tak pokecá:-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka