Nar. Karel Čapek

9. 1. 2009 7:48
Rubrika: Nezařazené

9. 1. 1890 se narodil Karel Čapek.

 


9. ledna 1890 se v Malých Svatoňovicích narodil Karel Čapek, český spisovatel, novinář, dramatik, filozof, překladatel a fotograf.

Studoval na gymnáziu v Hradci Králové, po odhalení jím organizovaného protirakouského spolku musel přestoupit do Brna. Následně vystudoval filozofickou fakultu v Praze, ve studiích pokračoval v Berlíně a Paříži. Působil jako vychovatel a domácí učitel ve šlechtické rodině, následně jako redaktor a novinář v Národních listech či Lidových novinách, je autorem novinářského žánru sloupků, byl dramaturgem Vinohradského divadla a předsedou československého Pen klubu. Díky nemoci nebyl za první světové války odveden, byl však válkou značně ovlivněn. Jeho manželkou se stala Olga Scheinpflugová. V roce 1938, po uzavření Mnichovské dohody, se stal terčem politických útoků, několik měsíců před plánovaným zatčením gestapem dostal zápal plic. Zemřel 25. prosince 1928, pochovaný je na vyšehradském hřbitově v Praze. V roce 1995 mu byl in memoriam propůjčen Řád T. G. Masaryka.

Kromě spisovatelské a novinářské činnosti se Čapek věnoval také fotografování, kromě Dášeňky je autorem nejprodávanější fotografické publikace za první republiky. Zajímal se také o etnickou hudbu, veškeré jeho sbírky jsou uloženy v Náprstkově muzeu. Část jeho tvorby tvoří také cestopisy (Italské listy, Anglické listy, Obrázky ze Španěl…). Nesnažil se ani tak o zeměpisné popisy, jako spíš o zachycení lidských zvyklostí a způsobů života. Přátelství s T.G.M. mu také umožnilo sepsat Masarykovy filozofické úvahy, názory, vzpomínky (Hovory s T.G.Masarykem).

Zpočátku tvořil spolu s bratrem Josefem (Zářivé hlubiny, Krakonošova zahrada, Ze života hmyzu, Adam stvořitel, Dášeňka čili život štěněte), značně ovlivněn byl pragmatismem a expresionismem. Typické pro jeho díla jsou neobvyklá slova, ohromující slovní zásoby a značně členité věty. Jeho dílo je rozsáhlé, snad ani nemá cenu vypisovat všechna díla, tak alespoň pár zmínek o těch největších.

Tzv. noetická trilogie – Hordubal, Povětroň, Obyčejný život – patří k vrcholům jeho tvorby. Ukazuje různé pohledy lidé na jednu věc a to, že ze stejných faktů různí lidé vyvozují různé závěry.

Válka s mloky je typickým utopickým dílem. Stejně jako se rozmnožili mloci a v čele se svým vůdcem zaplavili celou zemi, stejně tak se pár let pod vydání díla rozmohl fašismus.

R.U.R. – Rossum´s Universal Tobots – Rossumovi Univerzální Roboti. V tomto dramatu se poprvé objevilo slovo robot, které Čapkovi údajně poradil jeho bratr Josef. Dílo je varováním před zneužitím techniky, před ovládnutím země roboty.

Matka – dílo protiválečně zaměřené. Matka odmítá pustit svého nejmladšího syna do války. Teprve poznání o skutečné krutosti boje, o zabíjení malých dětí a o tom, že není sama, která ztratila své nejbližší (manžela a syny), ji přesvědčí dát nejmladšímu synovi do rukou zbraň a poslat ho bojovat.

Bílá nemoc – diktátor prahnoucí po válce je nakažen nemocí zabíjející davy lidí. Doktor Galén je ochotný mu pomoci výměnou za mír. Diktátor souhlasí, lékař je však ne cestě k němu zabit zfanatizovaným davem. Nakonec vypuká válka.

Povídky z jedné a druhé kapsy – detektivní povídky podané humorným způsobem. Hrdinou není žádný velký kriminálník, ale malý obyčejný zlodějíček. Čapek se zde snaží popsat rozličné typy lidí.

A na závěr něco pěkného :-)
Dášeňka čili život štěněte. Vyprávění o narození a životě foxteriérského štěňátka Dášeňky.
Devatero pohádek – pohádky o různých zaměstnáních.


Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_%C4%8Capek

 

/Relia/

Zobrazeno 1733×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka