Narodil se John Ronald Reul Tolkien

3. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

John Ronald Reul Tolkien, anglický spisovatel, univerzitní profesor, filolog, filozof a literární kritik se narodil 3.1.1882 v jihoafrickém Bloemfontain.


Na univerzitě v Oxfordu vystudoval staroanglický jazyk a literaturu. Po studiích začal vyučovat angličtinu na univerzitě v Leedsu. Publikoval množství odborných literárněhistorických studií a drobné pohádkové příběhy.

Spolu s C.S.Lewisem a dalšími přáteli vytvořil skupinu Inklings. Pravidelně se scházeli ke čtení pasáží ze svých současných knížek.

Proslavila ho však až pohádková kniha Hobit, na kterou později navázal trilogií Pán prstenů. Ve všech těchto dílech čerpal z keltské a germánské mytologie, vytvářel fiktivní krajiny, některé ze svých knih dokonce ilustroval.

Tolkien byl od mládí fascinován severní Evropou, zejména jazyky, z čehož se kromě profese stal také jeho největší koníček. Právě severské mýty ho vedly k napsání již zmiňovaného Hobita a Pána prstenů. Pán prstenů na několikstech stránkách obsahuje nově vytvořenou Středozemi, popisy jejího jazyka, chronologické zápisy dynastií, vybájené historické osudy této Tolkienem vymyšlené země. Právě díky Pánu prstenů je Tolkien považován za otce fantasy, v jeho podání zaměřené nezvykle do minulosti. Brzy po vydání se Pán prstenů stal hitem, vznikl dokonce „tolkienovský kult“.

John Ronald Reul Tolkien zemřel 2. září 1973 v Bournemouth na akutní krvácení žaludečního vředu.

Zdroj: http://ld.johanesville.net/tolkien
http://www.tolkien.cz/appendix/zivotopis.php
http://tolkien.webpark.cz/index.htm

 /Relia/

Zobrazeno 4297×

Komentáře

majkiii

PavelV: Zajímavě rozebrané... :)<br />
<br />
A Jani dík za hezky sepsaný článek ;)

Hwest

Jo, tohoto autora mám rád. A to Hobit byl původně jen pro jeho děti a Pán prstenů neměla být trilogie, ale i takový Silmarillion je prostě lahůdka :-)

HonzaPilař

souhlasim, Tolkien je moc zajimava osobnost, potesilo me, kdyz jsem z jeho zivotopisu zjistil, ze to byl hluboce verici katolik!

Eowyn

Jojo, Tolkien, tak toho mám hodně ráda a považuji ho za otce fantasy. Fantasy literatury, která rozhodně není únikem z reality, jak mnozí neznalí se někdy domnívají, naopak, mírou životní zkušenosti a osobnosti autora má předně toto dílo svou osobitou hloubku a kouzlo, které v člověku probouzí jednu z největších cností-naději. A právě proto je to dílo plodné, připravující člověka do reálného světa. Možná vykládám až neúnosně básnickým stylem, přesto jsem takto chtěla autorovi vzdát hold-necht´je to takto pochopeno:)

hadovec

eowyn: jako člověk vychovaný fantasy vím přesně o čem mluvíš:-P<br />
Tolkien byl prostě machr. jenom těch jazyků co uměl, kolik jich sám vytvořil(byť na základě již existujících), nebo jeho celkový přehled... je dobře že nám tu zanechal své dílo, vždyť to je celý propracovaný svět!<br />
mimochodem, ve slově "Reul" chybí E, správě to má být "Reuel Tolkien" :-)

Ctihodná

On psal na základě pohanských mýtů? Já jsem myslela, že na základě křesťanství. :-(((

PavelV

Teologický význam Pána prstenů:<br />
http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=10561

xenofon

Tolkien byl příznivec tridentské mše i po II. Vatikánském koncilu. Na to bychom neměli zapomínat.

Ctihodná

Díky Pavle, už jsem se bála.<br />
<br />
xenofon: :-))))

hadovec

v PP můžeme najít tolik motivů, kolik budeme chtít. pokud například budeme v PP hledat "Ježíše", nemusí to být jen Frodo, ale mnohem příhodněji např. Gandalf(zároveň maia i člověk) můžeme zde najít i prvky germánské mytologie, a to více či méně zjevně. výsledek je jaký je, a stojí rozhodně za to;-)<br />
viz také http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lord_of_the_Rings

PavelV

hadovec: Cituju z jednoho komentáře pod tím mnou odkazovaným článkem na Radio Vaticana:<br />
"V Pánu prstenů není jedna konkrétní postava, která by reprezentovala Krista (resp. bylo by těžké určit, který z vhodných kandidátů to je), ale hned tři: Gandalf, Frodo a Aragorn. Každá z nich reprezentuje či "akcentuje" jeden ze tří "úřadů", tradičně připisovaných Kristu jako tomu, v němž se všechny tři dokonale snoubí: úřad kněze (Frodo), proroka (Gandalf) a krále (Aragorn). A nutno říct, že ta reprezentace je udělána opravdu zdařile a v každé z těchto tří postav lze Kristovské rysy opravdu dobře identifikovat - i s náležitým duchovním užitkem."

hadovec

Pavel: to je fakt.. hezky rozebrané, takhle bych o tom nepřemýšlel:-P

Relia

Majkii: děkuju:-) Tolkien bylo zajímavý téma k sepsání.<br />
hadovec: ano, díky za upozornění, omlouvám se za chybu.

Asaf

to PavelV: týjo... fakt!! :) to je dobré!!

Radim Scholaster

PavelV: dobré...<br />
<br />
Xenofon: No to je opravdu moc důležité :P...

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka