R. 1946 se konalo první Valné shromáždění OSN

10. 1. 2009 8:34
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme den, kdy se konalo první Valné shromáždění OSN (10. 1. 1946, Londýn).


OSN – Organizace spojených národů, anglicky United Nations Organization (UNO), je mezinárodní organizace, která má jako své členy téměř všechny státy světa. Úředními jazyky jsou angličtina, arabština, čínština, francouzština, ruština a španělština. Hlavní sídlo je v New Yorku.

Byla založena 26. 6. 1945 v San Francisku jako reakce na přijetí Charty OSN padesáti státy včetně tehdejší ČSR. První Valné shromáždění se konalo 10. 1. 1946 v Londýně.

Cílem OSN je zachovat mezinárodní mír a bezpečnost a zajistit mezinárodní spolupráci. Členství je založeno na principu suverénní rovnosti, jednotlivé státy mají svá zastoupení, tzv. stálé mise, každý stát má zastoupení také ve Valném shromáždění, kde disponuje jedním stejně platným hlasem. Výkonným orgánem je Rada bezpečnosti OSN. Dalšími orgány jsou Ekonomická a sociální rada OSN, Poručenská rada OSN, Mezinárodní soudní dvůr a Sekretariát, v jehož čele stojí generální tajemník OSN.

Zajímavostí je, že v roce 2001 získala OSN Nobelovu cenu míru.

Mezi hlavní cíle OSN do roku 2015 je např. snížení chudoby a sociálního vyloučení, dosažení univerzálního primárního vzdělávání, snížení dětské úmrtnosti, zlepšení zdraví matek, boj s HIV/AIDS, malárií apod., a další.

OSN má také řadu odborných organizací, např.: Organizace pro výchovu, vědu a kulturu – UNESCO, Světová zdravotnická organizace – WHO, Mezinárodní měnový fond – IMF, Dětský fond – UNICEF, atd.

Více informací můžete najít na oficiálních stránkách OSN

českých stránkách OSN

/Katulda/

Zobrazeno 2243×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka