Rožděstvo našeho Pána Ježíše Krista(Vánoce dle juliánského kalendáře)

7. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Protože mnoho katoliků východního obřadu a také pravoslavných ve východní Evropě doposud užívá starodávného juliánského kalendáře, probíhá u nich slavení Vánoc až od 7.ledna (svátek Narození Páně).


Tento styl kalendáře byl zaveden a používán od dob vlády římského imperátora a diktátora Gaia Julia Caesara (od něj název). Tento kalendář později přijala jak církev, tak i ostatní evropské národy a používal se až do r. 1582, kdy papež Řehoř XIII. zavedl současnou podobu kalendáře (gregoriánský styl). Pravoslavní však tuto kalendářní reformu nepřijali, a proto všechny země od Užhorodu až po Moskvu i nadále používali juliánský kalendář (který je o 13 dní pozadu se svým následovníkem, když z geografického hlediska nepočítáme s dalšími odchylkami, odchylkami pohybu země kolem své osy apod.).

 Samotné vánoční svátky se na východě zahajovaly již od dob prvotní církve až na svátek Bohozjevení (Tří králů) 6. ledna (tj. 19. ledna gregoriánského kalendáře), neboť ortodoxní církev se držela podání, že svět začal chválit Boha až poté, co byl jeho Syn zjeven  lidem - předtím o jeho existenci neměl nikdo ani ponětí. Ještě dnes některé vzdálenější katolické církve východu tímto způsobem Vánoce slaví. Později však došlo u sjednocených církví s Římem (unie bretská z r. 1596) k tomu, že věřící se postupem času přiklonili jak k tradici kalendářní, tak i liturgické a začali slavit vánoční svátky od narození Páně po Bohozjevení, přičemž oba měly podobný ráz.

Tyto svátky kdysi byly spojené mj. se křtem katechumenů (křtít se mohlo mimo Vánoce i o Velikonocích), který byl navíc spojen s posvěcením vody ráno na svátek Bohozjevení.

Na samotný závěr bych rád vzpomenul pozdrav, který si východní křesťané dávají téměř po celý čas Vánoc při běžném pozdravu nebo pozdravení pokoje v liturgii. Zdraví se Christos raždájestsja a odpovídá se Slavíte jeho. V překladu to znamená Kristus se narodil, oslavujte ho.

 

"Tvoje narození, Kriste Bože náš, přineslo světu světlo moudrosti, neboť v něm ti, co sloužili hvězdám, byli hvězdou poučení, že se mají klanět tobě, Slunci spravedlnosti, a poznat tě z výšin východu. Pane, sláva tobě." (východní hymnus)

 

Gréckokatolíci na Slovensku

 

/daniel/

Zobrazeno 2827×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka