Sv. František Saleský

24. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Jeho "vinicí" byla napřed vlastní povaha. Převychoval se prudkého muže ve skutečný zázrak tichosti a vlídnosti, která mu v pozdějších letech pomohla k hlásání evangelia a navrácení zbloudilých věřících zpět do lůna mateřské církve katolické.


 Svými spisy, mezi nimiž má hlavní postavení Návod do zbožného života, obdělává dosud velkou vinici Boží ve všech národech světa.

Když odcházel studovat kněžství, jeho matka  mu řekla: "Raději bych tě viděla mrtvého, než abych měla slyšet, že jsi upadl do smrtelného hříchu."

Jeho zásadou bylo: "Pravda budiž vždycky vlídná." "Kdyby bylo něco lepšího než mírnost, byl by nás k tomu jistě Kristus Pán naučil. Zatím nám odkazuje tyto dvě věci: abychom byli tiší a pokorní srdcem." Právě těmito slovy si získal jako ženevský biskup mnoho kalvinských zastánců, kteří se pod jeho vedením navrátili zpět do katolické církve(uvádí se že během čtyř let jich bylo na 72000). Často o něm říkali: "Jak dobrý musí být Bůh, když už ženevský biskup je tak dobrý."

Zemřel roku 1622.  Je patronem novinářů, médií a katolických spisovatelů. Kéž by následovali i pracovníci v mediálních prostředcích jeho příkladu. 

Jeho příkladu následoval sv.Jan Bosko, který podle něj nazval i svou hnutí pro výchovu mládeže - Salesiánskou rodinu (Salesiáni Dona Boska)

 

/s využítím textů P.Šuránka (1902-1982)/

/daniel/

Zobrazeno 2095×

Komentáře

Katka Doleželová (Katulda)

Nikdy jsem Františka Saleského moc neznala,ale teď se budu snažit "mít ho častěji na očích" :)

zdis

Mám Františka moc ráda nejen, protože byl vášnivý pruďas a stal se vzorem mírnosti, ale i proto co napsal o Boží lásce. Utěšuje mě, že ta jeho vášnivá prudkost mohla být skrze Boží moc správně nasměrována a mohla se správně rozvinout. :-)

Daniel Zouhar

Ještě jsem dnes zjistil, že sv.Frntišek je patronem nejen novinářů, ale také katolických spisovatelů. Doplním proto ještě člnáek o další podstatné informace a přeji tímto našim českým katolickým spisovatelům a literátům(a to zejména mému učiteli češtiny, který nás reprezentuje v krásné literatuře) vše nejlepší a aby je moc Ducha svatého naplnila milostí a všemi dalšími dary, kterých je při psaní samozřejmě zapotřebí.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka