Sv. Jan Bosco

31. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme sv. Jana Bosca.


Jan Bosco se narodil 16.8. 1815 v Becchi v Itálii, v chudé rodině. V devíti letech měl sen o výchově mladých lidí, který nasměroval celý jeho další život. Panna Maria mu v něm sdělila: "Ne bitím, ale vlídností a láskou máš získat tyto své přátele." V Turíně, kde studoval na kněze, se seznámil s vězeňským prostředím a spoustou sirotků. Začal tyto chlapce shromažďovat, hrál si s nimi a učil je katechismus. Tak postupně vznikl jeho osobní výchovný styl tzv. "preventivní systém". Spočívá ve třech základních pilířích - laskavosti, rozumnosti a náboženství.
Prioritu však získává laskavost, protože láska je viděna jako nezbytná podmínka účinné výchovy a jako poznávací znak vychovatelů. S každým mladým člověkem jedná jako s přítelem a tak je odrazem lásky Boha Otce.
Don Bosco svěřil pokračování svého díla třem větvím salesiánské rodiny: "Salesiánům Dona Bosca", "sestrám Salesiánkám" a "Salesiánům spolupracovníkům". Jan Bosco zemřel 31.1. 1888. V té době jeho oratoř čítala již několik stovek chlapců a jeho pohřbu se zúčastnilo 40 000 lidí. V roce 1934 byl potom papežem Piem XI. svatořečen.

7 rad Dona Bosca, jak udělat v životě něco pěkného

Don Bosco říká: Udělejte ze svého života něco pěkného"

1. Kdo dobře zná mladé lidi a doprovází je, dobře ví, kolik dobra v nich je. Bohužel jen málokteří najdou v životě někoho, kdo je vede, kdo jim dokáže pomoci, kdo je podpoří v dobrém, vede k Dobrému. Mladým lidem říkám: „Začněte si již v útlém mládí dělat poklad z času, který vám Bůh dává. Naplňte ho dobrem!“

2. Byl jeden člověk, který nechtěl nic dělat, aby si neublížil na zdraví. „Mudrc“ mu jednoho dne ukázal dva klíče: jeden krásný, lesklý a druhý černý, rezatý, a řekl: „Tento lesklý užívám každý den, ten druhý mám uschovaný. Tak je to i s našimi silami: rez je ničí, ale služba jim dává lesk a sílu.“ I vy se snažte, aby váš život byl naplněn něčím krásným pro Pána."

3. Buďte stateční a odvážní. Kdo je nerozhodný, bez energie, není schopen dělat velké věci. Síla roste ze sebeovládání.

4. Milujte své rodiče. Vždy je respektujte a buďte vděční za všechno, co pro vás udělali a dělají. Poslouchejte jejich rady a snažte se je uvádět do praxe. Napodobujte jejich víru a křesťanskou lásku. Pamatujte na jejich ponaučení. Jestliže chybují, je to přirozené, neodsuzujte je, odpouštějte jim a modlete se za ně. Kéž ve vás roste hluboká vděčnost za všechny jejich oběti, které za vás přinesli od vašeho narození. Buďte ke svým rodičům vlídní a poddajní.

5. Pokročilý věk vašich rodičů vám bude připomínat to všechno, co pro vás udělali, protrpěli, praktikovali křesťanské ctnosti a jaký vám dali příklad. Snažte se je napodobit ve všem dobrém, co vám ukázali.

6. Vaše dobrota, láska, city, služba druhému se vyzkouší především ve vaší rodině, ve vztahu k vašim rodičům, příbuzným a nejbližším.

7. Buďte velkorysí a silní. Nechtějte žít průměrný a nebo prázdný život. Tak budete stále šťastní: již dnes i ve věčném životě.

/verunka55555/

Zobrazeno 2749×

Komentáře

Relia

To je super, že se tu Don Bosco objevil, když jsem byla mladší, moc ráda jsem si čítala jeho životopis. Patřil k mým oblíbeným světcům.

Neuš

děkuju za tyhle příspěvky!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka