Zahájeny I. zimní olympijské hry

26. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Již včera jsme si mohli připomenout den, kdy byly poprvé zahájeny zimní olympijské hry (25. ledna – 4. února 1924) ve francouzském městě Chamonix.


Na úpatí hory Mont Blanc se uskutečnil jako předehra 8. letních OH v Paříži Týden zimních sportů. Pro svůj úspěch byl r. 1925 zpětně uznán jako první zimní olympiáda. R. 1894 se tak začala psát nová éra v historii OH. Zimní sporty nebyly původně součástí olympijských her. Krasobruslení a lední hokej se sice objevili na LOH 1920 v Antverpách, ale bylo jasné, že termín zimním sportům nevyhovuje.

Nositeli této myšlenky byly především Švýcarsko a Kanada, proti byly země skandinávské, které pořádaly od r. 1901 každé čtyři roky Severské hry a bály se jejich zániku. Rozhodující pak byla přípravná konference 2. – 7. června 1921. Po schválení Paříže jako pořadatele VIII. LOH se otevřely dveře k pořádání zimních olympiád, definitivně ale bylo rozhodnuto až na kongresu r. 1925.

Tehdy ještě neexistovala tradice štafety s olympijským ohněm, poprvé se tak stalo na LOH r. 1936 v Berlíně, na ZOH se to stalo r. 1948 ve švýcarském St. Moritzi. Do té doby byl oheň zapalován přímo při zahajovacím ceremoniálu.

Zúčastnilo se 16 států: Belgie, Československo, Finsko, Francie, Jugoslávie, Itálie, Kanada, Lotyšsko, Maďarsko, Norsko, Polsko, Rakousko, Švédsko, Švýcarsko, USA a Velká Británie. V hlavních disciplínách to bylo 258 sportovců (245 mužů a 13 žen). Československo zastupovalo 26 mužů v hlavních disciplínách a další 3 v ukázkových sportech. Vlajkonošem byl kapitán hokejového týmu Jaroslav Řezáč. Nezískali žádnou medaili, přesto si nevedli špatně, nejblíže medaili byl na čtvrtém místě krasobruslař Josef Slíva.

/Katulda/

Zobrazeno 2113×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka