Založen Břevnovský klášter

14. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

14. ledna 993 byl založen Břevnovský klášter.


Břevnovský klášter, obývaný benediktiny, první mužský klášter v Čechách, byl založen Boleslavem II. a svatým Vojtěchem. Podle legendy vznikl název kláštera podle břevna, které leželo ve studánce, u které se Boleslav II. setkal se sv. Vojtěchem. První mniši přišli do kláštera z Říma, opatem se stal Vojtěchův vychovatel Anastasius. V 11. století byla postavena románská kaple sv. Benedikta a sv. Vojtěcha. Počátek 14. století byl klášter i kostel přestavěn, dnes je zasvěcen sv. Markétě. V následujících stoletích klášter utrpěl značné škody, byl zničen a následně obnoven, vyhořel, prošel dobou úpadky a následného oživení. Díky mnichům z belgického Chevetogne byl znovuobnovení ve 30. letech 20. století, převorem a následně opatem se stal Anastáz Opasek.

V roce 1950 byl klášter zabrán komunisty, opat Anastáz Opasek byl poslán do vězení jako vlastizrádce. Klášter opět chátral. Až 90. léta znamenala novou naději – za pomoci státu i zahraničních klášterů se benediktinům podařilo klášter opravit a v roce 1993, na oslavu 1000 let trvání kláštera, bylo břevnovské opatství Svatým otcem povýšeno na arciopatství. V roce 1997 papež Jan Pavel II. také benediktinské mnichy na Břevnově navštívil. Po smrti Anastáze Opatka, v roce 1999, se novým opatem stal Prokop Siostrzonek (pro připomenutí, už několik let uvádí spolu s moderátorkou Lucií Výbornou Koncert lidí dobré vůle na Velehradě).

Nynější klášter nese název Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty. Způsob života benediktinů nejlépe vystihuje jejich heslo „Ora et labora“ – „Modli se a pracuj“.

Kostel je ozdoben sochami svých zakladatelů, sv. Vojtěcha a Boleslava II., také sochami sv. Benedikta a sv. Scholastiky. Za klášterem se rozlehlá terasovitá zahrada v barokním stylu s letohrádkem a kaplí sv. Josefa.

Zdroj:
http://www.apha.cz/1015-let-od-zalozeni-brevnovskeho-klastera/
Zobrazeno 5005×

Komentáře

Jana Bezděková

No, opat po zvolení má opatskou "benedikci" - tedy dostane oficiální požehnání církve (mluvím o našem benediktinském řádu, nevím, jak to mají jinde). U nás se volí opat na delší dobu. Obyčejně něco v rozmezí 8 let a až do hranice věku - ta bývá 70 (obyčejně) dřív se volilo až do smrti. Kdežto převor administrátor bývá volen na omezenou dobu (většinou), nebo tam, kde není dostatečný počet mnichů, ze kterých by mohl být zvolen opat. Například na Rajhradě je opatství - tam by mohl být zvolen opat, ale je málo bratří s věčnýma slibama a tak je tam převor administrátor (a tentokrát dokonce jmenovaný a ne volený, protože volit mohou až bratři po věčných slibech). Často se také administrátor volí na přechodnou dobu např. mezi rezignací jednoho opata a volbou druhého - aby společenství lépe poznalo, koho zvolit... To se pak volí třeba na 3 roky.<br />
Opat má právo nosit opatské insignie - prsten, pektorál (kříž na krku), mytru a berlu. To vše převor - administrátor nemá. Jinak pov

Katka Doleželová (Katulda)

JanaMlada: Super, díky moc! :-D

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka