Zemřel George Orwell

21. 1. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

21. ledna 1950 v Londýně zemřel George Orwell, britský novinář, esejista a spisovatel.


George Orwell, vlastním jménem Eric Artur Blair, se narodil 25. června 1903 se v Motihari, dnešní Indii. Do Anglie ho přivezla matka, otec pracoval jako úředník v Indii. Vyrůstal v Oxfordshiru, kudy protékala říčka Orwell, podle které si později zvolil svůj pseudonym. Vystudoval prestižní kolej Eton (studoval zde např. i princ William) a protože mu rodiče nemohli platit univerzitu, začal pracovat pro Indickou imperiální policii v současné Barmě, tehdejší Britské Indii.později se vrátil do Anglie, kde začal působit jako novinář. Dostal se i na úplné dno, žil mezi tuláky a na ulici mezi spodinou. Ve 30. letech byl silně ovlivněn politickými událostmi v Evropě s stal se socialistou, antifašistou a kritikem všeho nedemokratického. Jako dobrovolník působil ve Španělské občanské válce, kde byl těžce raněn, onemocněl tuberkulózou, pracoval pro BBC.

Orwellovy knihy a eseje se týkají politiky a sociálních témat, v Československu patřil za komunismu mezi zakázané autory. Zážitky ze služby v Barmě shrnul v knize Barmské dny, kniha Na dně v Paříži a v Londýně popisuje jeho život mezi bezdomovci, Hold Katalánsku je popisem jeho života během Španělské občanské války.

Mezi nejznámější Orwellova díla patří Farma zvířat a 1984. Obě díla jsou kritikou totalitních systémů. Farma zvířat je alegorickým románem, který skrze vztahy mezi zvířaty na farmě ukazuje politické vztahy.skupinka zvířat se vzbouří a vyžene lidi z farmy, kde pak vládnou sami. Vláda se však zvrhne v tyranii. Dílo napsané během 2.světové války připomíná bolševickou revoluci.

1984 je antiutopický román proslavený výrokem „Big Brother is watching you!“, tedy „Velký Bratr tě vidí“. Totalitnímu světu ve fiktivní zemi vládne Strana, která krutě trestá cokoliv proti ní, obzvláště lidskou individualitu. Kniha je reakcí na totalitní režimy, především na stalinismus. Jde o vylíčení diktatury, která si člověka natolik podrobí, že přestává být člověkem a stává se pouhým strojem konajícím vše podle Strany a Velkého Bratra. V díle se také objevil „newspeak“, tedy nový jazyk, který měl občanům v tomto totalitním světě zabránit vyjádřit svůj nesouhlas s vládnoucí stranou.

George Orwell zemřel 21. ledna 1950 na tuberkulózu.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Orwell
http://ld.johanesville.net/orwell
http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/128661-farma-zvirat
http://cs.wikipedia.org/wiki/Newspeak
http://cs.wikipedia.org/wiki/1984_%28kniha%29
Zobrazeno 4935×

Komentáře

metod

Jo přečti si Farmu zvířat. Roku 1943, možná 42 nevím přesně, Stalin nějaké semináře opravdu povolil.

Jayef

Farma zvířat je skvostná knížka, ale už se mi lehce vykouřila z paměti (byť obvykle nekouřím). Jo už si vzpomínám, že jsme se něco podobného učili i v dějáku. On byl Stalin tak trošku - když na to přišlo - poseroutka. Ale stejně to náboženskou svobodu nemohlo ovlivnit.<br />
Pěkný večír!

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka