Gabriel Voisin

5. 2. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme narození francouzského průmyslníka a průkopníka letectví Gabriela Voisina.


  Gabriel Voisin se narodil 5. února 1880. Byl starším bratrem Charlese. Poté, co je otec opustil, vyrůstali pouze s matkou. Přestěhovali se proto k dědečkovi do Neuville-sur-Saône, kde bydleli blízko jeho továrny. Dědeček tak oba chlapce vychovával a po jeho smrti získal Gabriel vzdělání v Lyonu a Paříži, kde vystudoval architekturu a průmyslový design. Jeho bratr byl nadšeným mechanikem, společně navrhli a vyrobili mj. pušku, paroloď, kluzák a automobil.

Gabriel už r. 1897 postavil svůj první létající stroj, ornitoptéru s elektrickým motorem. Ornitoptéra je letadlo s kývavými nosnými plochami. Návrháři se inspirovali máváním křídel z říše živočichů – ptáky, netopýry nebo hmyzem.

Společně se svým přítelem a společníkem Louisem Blériotem r. 1903 založil továrnu na vývoj a výrobu letadel Blériot-Voisin. Vyvinuli několik typů letadel. Se svým bratrem Charlesem pak r. 1906 založil firmu Les Fréres Voisin, pozdější Aéroplanes Voisin. R. 1909, v pouhých 29 letech, se Gabriel stal nejmladším rytířem francouzského Řádu čestné legie.

Během první světové války vyráběl letadla pro armádu, byl však velmi zklamaný způsobem jejich využití ve válce. Po skončení války se zabýval přípravou výroby luxusních automobilů, která začala r. 1919. Kolem třicátých let pak byly poprvé použity motory s klasickým rozvodem, které vyvinula americká společnost Graham. Výroba pak byla ukončena r. 1939.

Gabriel Voisin zemřel 25. prosince 1973.

/Katulda/

 

Zobrazeno 1774×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka