Karel Krohn

14. 2. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené
Dnes si připomínáme úmrtí zakladatele prvního dobrovolného hasičského sboru u nás.


Narodil se v Bratkovicích nedaleko Velvar, v rodině obchodníka 25. října 1846. Po přerušení studií odjíždí do Berlína ke svým obchodním známým a odtud do Hamburku, kde nastoupil místo v jednom z předních obchodních domů.

Krátce před svým návratem domů byl v Hamburku svědkem velkého požáru. Obdivuje pohotovost, umění a obratnost, s jakou si počínají členové ochranných sborů. To jej uchvátilo a myšlenka vycvičit podobný sbor doma v něm utkvěla natrvalo. Doma pak vyprávěl své zážitky a doporučoval zřízení takového sboru ve Velvarech. Požárů v té době bylo hodně, což bylo hybnou silou k uskutečnění jeho snu. V listopadu 1863 podává žádost o povolení spolku hasičů. Dne 22. května 1864 byly schváleny stanovy Sboru dobrovolných hasičů. Také se stal ve svých 24 letech náměstkem purkmistra a v podstatě vládl celému městu. Občané velmi oceňovali jeho přístup ke spravedlnosti. Karel Krohn byl i jinak veřejně činný. Byl členem okresního výboru, okresní školní rady, besedy, spořitelny a záložny. V obecním zastupitelstvu byl až do své smrti. Ze svého majetku dokázal podporovat každou dobrou věc a myšlenku morálně i hmotně. Nedožil se již 50. výročí hasičského sboru, neboť 14. února 1913 umírá ve věku nedožitých 67 let.

Karel Krohn si neuvědomoval, že dává základy pro ohromnou organizaci, která bude založena jen na dobrovolnosti. Vzpomeňme, co životů a majetku zachránili třeba jen v naší blízkosti dobrovolní hasiči nejen při požárech, ale i při povodních a jiných neštěstích. Pokud nám selhává paměť, zkusme se zeptat těch starších kolem nás.

Zobrazeno 1787×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka