Peter Benenson

26. 2. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před čtyřmi lety 25. února zemřel zakladatel mezinárodní organizace Amnesty International – Peter Benenson.


Benenson se narodil v Londýně jako jediný syn Herolda Solomona a Flory Benensové. Jeho otec zemřel, když bylo Benensovi 9 let, vychovávala ho jen matka. V šestnácti letech pomáhal se spolužáky založit fond pro děti, které osiřely kvůli španělské občanské válce. Před druhou světovou válkou studoval na univerzitě v Oxfordu. Studium však přerušil a v letech 1941 až 1945 pracoval v Bletchley Park, britském centru pro „luštění“ šifer. V roce 1946 začal Benenson praxi jako advokát a získal členství v Labour Party (Labouristické straně).

Pořádal sbírky ve pospěch španělských republikánů, organizoval péči o židovské děti, kterým se podařilo uprchnout z Německa, a jako advokát se specializoval na odborářské a politické případy. Působením v soudních síních se postupně stával proslulým a to mu umožnilo podílet se na založení mezinárodní společnosti advokátů JUSTICE (Spravedlnost). Cílem této společnosti bylo zasazovat se o respektování základních právních principů kdekoliv na světě, o lidská práva a reformu práva.

V roce 1958 konvertoval k římskokatolické církvi.

28. května 1961 publikoval v britských novinách The Observer svůj nejznámější článek s názvem „Zapomenutí vězni“. Tento článek byl reakcí na odsouzení k sedmi letům vězení dvou portugalských studentů za to, že si připíjeli na svobodu. Stalo se tak během diktátorského režimu A. Salazara. Benenson článkem žádal čtenáře, aby psali dopisy vyjadřující podporu studentům. Výzva k amnestii měla obrovský dopad. V jejím duchu spolupracovali spisovatelé, advokáti, novináři, politici i nezávislí intelektuálové. Po celém světě se vytvářely skupiny, které si braly patronát nad jednotlivými vězni a psaly dopisy v jejich prospěch. Amnesty International byla na světě.

Zpočátku byl Benenson jmenován generálním tajemníkem AI, kvůli zdravotním problémům však v roce 1964 odstoupil a v roce 1967 z organizace kvůli rozepřím ve vedení vystoupil. I když Benenson již v organizaci nebyl znovu aktivní, s lidmi z výboru se osobně usmířil.
Zemřel v Oxfordu v 83 letech.


http://zpravodajstvi.ecn.cz/index.stm?apc=zzlx3--&x=226009

http://cs.wikipedia.org/wiki/Peter_Benenson

http://amnesty.cz/amnesty.php
Zobrazeno 1873×

Komentáře

Honvéd

Pořádal sbírky ve pospěch španělských republikánů....<br />
<br />
podporoval tedy zuživé nepřátele Církve svaté, vrahy kněží, řeholníků, znásilňovače řeholnic...<br />
<br />
...diktátorského režimu A. Salazara.<br />
<br />
Salazar nebyl žádný diktátor, ale důsledný uskutečňovatel sociálního učení Církve. Jeho Portugalsko by mělo být příkladem, jak vést stát v souladu s učením Církve...<br />
<br />
Pěkného parchanta (Benenson) tady adorujete...<br />
<br />
Styďte se!

Daniel Zouhar

Divím se, že i na Signálech se v kalendáriu vzpomíná a prezentuje takové hnutí jakým je bezpochyb Amnesty internacional, které bojuje proti právu člověka na život a vehementně podporuje eutanázii.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka