Světový den boje proti rakovině

4. 2. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

4. únor je po celém světě vyhlášen jako den boje proti rakovině.


V roce 2002 podepsali zástupci vlád, sdružení na obranu práv pacientů a organizací Pařížskou chartu práv onkologických pacientů, jejímž cílem je zlepšit léčbu onkologických pacientů a také zlepšit výzkum nádorových onemocnění.

Nádorová onemocnění jsou druhou nejčastější příčinou úmrtnosti. Statistiky ukazují, že 43% případům rakoviny se dá předejít zdravým životním stylem osvojeným v dětství. Statistiky také uvádí, že každý rok zemře na rakovinu více než sedm milionů lidí a je diagnostikováno téměř 11 milionů nových případů.

V Ženevě sídlí Mezinárodní unie boje proti rakovině. Jejím kampaň, zahajovaná na den boje proti rakovině, se opírá o již zmiňované téma – osvojením zdravého životního stylu v dětství lze v pozdějším věku předejít rakovině. Světová kampaň proti rakovině (z roku 2007) má čtyři body:

1) Zajistit dětem nekuřácké prostředí.
2) Být fyzicky aktivní, vyhýbat se obezitě a dodržovat zdravou životosprávu.
3) Být informován o očkování proti druhům rakoviny, které způsobují viry (rakoviny jater a děložního hrdla).
4) Vyhýbat se nadměrnému pobytu na slunci.

Kampaň také snaží přesvědčit zástupce politického života, aby na téma rakoviny začali jednat. Nemocné rakovinou svou účastí v kampani povzbuzují bývalá první dáma Spojených států amerických Barbara Bushová, její královská výsost Lalla Salma z Maroka, nigerijský prezident Olusegun Obasanjo a tenisová hvězda Steffi Grafová.

V loňském roce podpořily boj proti rakovině i hvězdy světového hudebního showbussinesu. Zpěvačky Beyoncé Knowles, Mariah Carey, Mary J.Blige, Rihanna, Fergie, Sheryl Crow, Miley Cyrus, Melissa Etheridge, Ashanti, Natasha Bedingfield, Keyshia Cole, Ciara, Leona Lewis, LeAnn Rimes a Carrie Underwood nahrály skladbu „Just Stand Up“, peníze získané prodejem této skladby půjdou na konto programu Stand Up To Cancor, který se podíl na výzkumu rakoviny. 5. září tato skladba zazněla naživo v televizní premiéře. Benefiční akce se zúčastnily také herečky Jennifer Aniston, Salma Hayek, Meryl Streep, Reese Witherspoon...

Zdroj:
http://www.zuusti.cz/aktuality/akt108.html
http://www.prvnikrok.cz/kalendarium.php
http://www.pressweb.cz/zprava/svetovy-den-rakovine-world-cancer-day-unora-odstartuje-svetovou-kampan-boje-rakovine
http://olijames.blog.cz/0808/top-svetove-zpevacky-podpori-boj-proti-rakovine

/Relia/

Zobrazeno 3789×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka