Albert Einstein

14. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnešního dne se roku 1879 narodil Albert Einstein.


Narodil se 14. 3. 1879 v německém Ulmu. Jeho otec Hermann Einstein řídil rodinnou továrnu na výrobu dynam. Ve 4 letech malý Albert dostal svůj první kompas a začal se zajímat o fyziku. R. 1885 se rodina přestěhovala do Mnichova. V 10 letech začal se samostudiem přírodních věd. R. 1894 se rodina přestěhovala do italské Pavie, protože se rodinné firmě přestalo v Německu dařit. Albert zůstal v Mnichově, aby dokončil střední školu.

V Mnichově navštěvoval gymnázium. Studium nedělalo Albertovi problémy, co ale nesnášel, byla velká přísnost, která na německých školách panovala. Patnáctiletý Albert se vzepřel a odešel za rodinou do Pavie. Nepodařilo se mu složit přijímací zkoušky na švýcarskou polytechniku, a tak pokračoval na střední škole ve švýcarském Aarau, která měla velmi dobře vybavenou fyzikální laboratoř.

R. 1896 vstoupil na polytechnickou školu v Curychu (ETH), aby se mohl stát učitelem matematiky a fyziky. Zde se seznámil se svou budoucí manželkou, spolužačkou Milevou Marič. Nerad se podřizoval školnímu programu a vybíral si jen ty oblasti, které ho zajímaly.

R. 1901 získal švýcarské občanství. Nedařilo se mu sehnat místo asistenta na žádné z evropských univerzit, proto jezdil po Švýcarsku jako suplující učitel. Při své úřednické práci na patentovém úřadu měl dostatek prostoru k vypracování mnoha svých pozoruhodných vědeckých prací. R. 1905 obhájil doktorát.

V lednu 1903 se oženil s Milevou Maričovou. O rok později se jim narodil syn Hans Albert. R. 1910 přišel na svět syn Eduard. S Milevou se rozvedl r. 1919 a vzápětí se oženil se svou sestřenicí Elsou Löventhalovou.

Rok 1905 je označován jako zázračný rok. Albert Einstein publikoval tři zásadní vědecké práce na téma: fotoelektrický jev; Brownův pohyb; speciální teorie relativity (30. 6. 1905 ji publikoval v článku O elektrodynamice pohybujících se těles).

Do Prahy dorazil v dubnu 1911. Působil jako profesor teoretické fyziky v Praze, byl jmenován přednostou Ústavu teoretické fyziky Karlo-Ferdinandovy univerzity. Jeho pražský pobyt přinesl 11 vědeckých prací. Vrátil se zde r. 1921 přednést přednášku na téma své teorie relativity. R. 1912 opouští Prahu a vydává se do Curychu. Tady je jmenován profesorem teoretické fyziky. R. 1914 se stal profesorem fyziky na univerzitě v Berlíně a ředitelem tamního Institutu císaře Viléma. Téhož roku získal německé občanství. R. 1921 se stal členem londýnské Královské společnosti.

V Německu zůstal až do r. 1933, kdy byl přinucen politickou situací emigrovat do USA. Zde získal pozici profesora teoretické fyziky na Princetonu a ve fyzikálním ústavu. R. 1940 získal americké občanství. R. 1945 své místo opustil.

Již v počátcích své vědecké práce rozpoznal nedostatky newtonovské fyziky. Proslulost mezi veřejností získal především speciální teorii relativity, zejména rovnicí popisující závislost energie na hmotnosti E = mc2.

Významné jsou jeho práce v kvantové teorii světla, objasnění fotoelektrického jevu (Nobelova cena 1921). Důležitá je teorie Brownova pohybu a speciální teorií relativity (toto převratné dílo vytvořil ve svých 26 letech). R. 1915 dokončil práci na obecné teorii relativity, která představovala zvrat v celém dosavadním pojetí fyziky.

Po druhé světové válce se stal předsedou sdružení amerických fyziků, které se postavilo proti zneužití jaderné energie pro válečné účely. Zemřel 18. dubna 1955 v Princetonu.

„Každý má dvě možnosti. Jsme buď naplněni láskou…. anebo strachem.“

Zdroj: www.converter.cz

/růžetrnitá/

Zobrazeno 2320×

Komentáře

pajann

Udělal toho mnoho... žádal milost pro Miladu Horákovou... Byl to úžasný člověk... jeho citáty a myšlenky čtu každý den... :-)

Podiven

Zeptal bych se, zda byl tak úžasný, nejdřív Milevy... :-) Ale ne, ona by ho nezradila, milovala ho, a nikdy nepřiznala, jaký díl jeho objevů byl vlastně jejím dílem...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka