Alexandr Fleming

11. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes je tomu 54 let, kdy zemřel známý skotský lékař a držitel Nobelovy ceny za lékařství Sir Alexandr Fleming. Jeho jméno je spjato zejména s objevem penicilinu.


Narodil se 6. srpna 1881 jako sedmé a předposlední dítě statkáře ve skotském hrabství Ayrshir. Od pěti let chodil do malotřídky, kde získal základní vzdělání. Od osmi do dvanácti let navštěvoval společně se sourozenci školu v Darvelu. Po ukončení školy rodina rozhodla, že Alexandr půjde dále studovat. Nastoupil na Akademii v Kilmarnocku, zde studoval přírodní vědy. Ve čtrnácti letech byl poslán za svými sourozenci do Londýna, kde navštěvoval obchodní větev Polytechnic School v Regent Street.

Roku 1899 vypukla Druhá búrská válka. Do armády vstoupilo mnoho dobrovolníků, mezi nimi i Fleming spolu se svými bratry Johnem a Robertem. Počet dobrovolníků však značně převyšoval potřeby expedičního sboru, proto bratři do jižní Afriky neodjeli.

Ve dvaceti letech zdědil po svém strýci 250 liber, které investoval do studia medicíny. Chodil na soukromé hodiny, roku 1902 složil imatrikulační zkoušku a přihlásil se na lékařskou fakultu při nemocnici Saint Mary. Byl vynikající student, několikrát i nejlepší z ročníku. Ke konci studia úspěšně složil chirurgickou zkoušku, chirurgem se však nikdy nestal. Začal se věnovat bakteriologii. Závěrečné lékařské zkoušky Fleming složil v roce 1908 jako nejlepší z ročníku, za což dostal zlatou medaili londýnské univerzity.

V průběhu několika dalších let se stal respektovaným lékařem v nemocnici Saint Mary.

Do první světové války zasáhl jako lékař, pobýval v laboratoři a výzkumném středisku ve Francii.

Po první světové válce se Fleming vrátil do laboratoře při nemocnici Saint Mary. V roce 1922 se mu podařil objev s lysozymem, který ve své době neměl příliš velký význam, ale o třicet let později se k němu věda vrátila.

V roce 1928 Fleming objevil penicilin, když zcela náhodně našel na staré petriho misce usazenou plíseň. Tato plíseň vylučovala látku, jež hubila mikroby kolem. Jeho přítel slavný americký mykolog Tom určil tuto plíseň jako Penicillium Notatum. Za objev penicilinu dostal Fleming celou řadu cen, dne 25. října 1945 získal Nobelovu cenu za lékařství společně s Howardem Florym a Ernstem Chainem, kterým se podařilo penicilin izolovat.

Alexander Fleming zemřel doma dne 11. března 1955 a byl pohřben v katedrále svatého Pavla v Londýně.

/Elda32/

Zobrazeno 3793×

Komentáře

Podiven

Sorry za překlep...

Podiven

Moje babička ctí sira Flebinga málem jako světce - mnohokrát jí jeho objev zachránil život...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka