Amerigo Vespucci

9. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnešního dne si připomínáme 558. výročí narození Ameriga Vespucciho, významného italského cestovatele a objevitele, autora mnoha cestopisů.


Vespucci se narodil jako třetí ze čtyř synů bohatého florentského notáře. Vzdělání v literatuře a latině získal od svého strýce, později se věnoval geometrii, astronomii, fyzice, matematice a studiu vesmíru. Jeho koníčkem bylo překreslování map a jeho snem cestovat do dalekých zemí.

Polovinu svého života strávil jako obchodník. Začínal v roce 1495 v Seville jako zástupce florentské obchodní firmy Bernardi, která se podílela na financování Kolumbovy první výpravy. Vespucciho touha po cestování se Kolumbovými úspěchy ještě zvýšila.

Na svoji první plavbu se vydal 10. května 1497, kdy od Ferdinanda Kastilského dostal 3 lodě.
Z této jeho první plavby příliš důkazů není, ale předpokládá se, že prozkoumal Mexický záliv a pobřeží USA až po záliv Sv. Vavřince. Vrátil se 15. října 1498.

Hned další rok se vydal opět na cestu. Přistál v Brazílii, prozkoumal ústí Amazonky a na zpáteční cestě Kubu a Bahamy.

Další dvě plavby podnikl ve službách Portugalska. 19. května 1501 vyplul opět do Brazílie, dostal se až do Argentiny. Na čtvrté cestě prozkoumal větší část Jižní Ameriky. V roce 1503 se vydal na svoji poslední plavbu, opět do Jižní Ameriky. Prozkoumal pobřeží až k řece La Plata. Tam si uvědomil, že se nejedná o Asii, jak se domníval Kolumbus, ale o zcela nový světadíl. Vrátil se roku 1504 a podrobně popsal své objevy, aby je bylo možno zanést do map.

Roku 1507 navrhl německý kartograf Martin Waldseemüller, aby se nový světadíl, jehož východní pobřeží Vespucci jako první z velké míry popsal, nazval Amerika.

Amerigo Vespucci zemřel 22. února 1512 na malárii.

/Elda32/

Zobrazeno 4051×

Komentáře

Pitka

Ty dějiny jsou tak pěkné, ale špatně se kolikrát učí a ještě húře chápou, jelikož lidi se pochopit nedají:--)))<br />
Olé Vespucci:-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka